FCC zahájí přezkum zákazu používání mobilů během letu

12.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 12. prosince (ČTK) - Americká Federální komise pro komunikace (FCC) zahájí přezkum zákazu používání mobilních telefonů pro telefonování a posílání textových zpráv během letu. Proti uvolnění pravidel se však postavilo ministerstvo dopravy, které reguluje letecký sektor, a chce zákaz telefonování při letu zachovat.

FCC má právo rozhodnout o technických možnostech. Nyní začne sbírat připomínky veřejnosti k návrhu. Všichni členové komise však současně vyjádřili výhrady k možným sociálním důsledkům, které by telefonování během letu mohlo mít, napsala agentura Reuters.

Předseda FCC Thomas Wheeler řekl, že pro zákaz telefonování v letadlech již nejsou technické důvody. Telefonování při letu je zakázáno 22 let kvůli obavám, že by připojení k mobilním sítí mohlo rušit palubní přístroje. Díky technologickému pokroku jsou však podle Wheelera již tyto obavy zažehnány a nic nebrání tomu, aby byl zákaz zrušen. O zákazu by podle něj měly rozhodovat samy aerolinky.

Ministerstvo dopravy však vidí tuto věc jinak. Ministr Anthony Foxx prohlásil, že hodlá zvážit, zda tento krok bude dobrý pro spotřebitele. FCC má na starosti pouze technickou proveditelnost. Ministerstvo dopravy reguluje celý letecký průmyslu, a může tak telefonování zakázat. FCC reguluje pouze použití radiových vln.

Podle návrhu FCC by měly mít aerolinky možnost se rozhodnout, zda povolí cestujícím během letu telefonovat, posílat textové zprávy, využívat mobilní přenos dat a jiné telefonní služby. Telefony by se mohly používat pouze ve výšce nad 10.000 stop (3048 metrů) a stále by se musely vypínat při vzletu a přistání.

Poslední průzkumy však ukazují, že spotřebitelé nejsou telefonování na palubě letadel nakloněni. Podle průzkumu AP a GfK je proti 48 procent Američanů a možnost telefonování z paluby letadla by přivítalo pouze 19 procent Američanů. Aerolinky Delta Air Lines již oznámily, že používání telefonů během letu nedovolí ani v případě, že by to FCC schválila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK