Akcie v USA po nejnovější statistice klesly, dolar posílil

13.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. prosince (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek třetí den za sebou oslabily. Přispěla k tomu příznivá zpráva o vývoji maloobchodních tržeb v USA. Wall Street se obává, že centrální banka by díky zlepšování ekonomiky a dohodě politiků na financování federální vlády mohla již brzy zahájit ústup od podpůrné měnové politiky.

V závěru obchodování Dow Jones klesl o 104,10 bodu, tedy 0,66 procenta, na 15.739,43 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 6,72 bodu, neboli 0,38 procenta, na 1775,50 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ztratil 5,41 bodu, čili 0,14 procenta, a uzavřel na 3995,40 bodu.

Na ztrátách měla podíl i skutečnost, že investoři se snažili vydělat na letošním vysokém růstu některých titulů, a akcie těchto firem prodávali. Širší index S&P 500 je na nejlepší cestě vykázat v letošním roce nejvyšší růst za více než desetiletí.

Úterní rozpočtová dohoda Kongresu zvýšila vyhlídky na to, že Fed brzy omezí podpůrné nákupy dluhopisů, které letos přispívaly k výraznému růstu akciových indexů. Hlavní indexy ve středu utrpěly nejhlubší ztráty za poslední měsíc. Měnový výbor Fedu zasedá příští týden.

Naději na další oživení ekonomiky přinesla zpráva o vývoji maloobchodních tržeb. Ty se v listopadu zvýšily o 0,7 procenta, což byl nejvyšší růst za pět měsíců a vyšší růst, než se čekalo.

Trh se zaměřoval na nové akciové emise. Akcie hotelové společnosti Hilton Worldwide první den obchodování na burze stouply o 7,5 procenta. Sledovaly se rovněž akcie Facebooku, které se zařadí do indexu S&P 500. Akcie Facebooku vzrostly o pět procent a uzavřely na nejvyšší hodnotě od 25. října.

Dolar ve čtvrtek díky zprávě o maloobchodních tržbách posiloval. Vysoký růst tržeb podle analytiků naznačil, že americká ekonomika stabilně oživuje a zpráva by přispět k revizi výhledu ekonomického růstu USA na čtvrté čtvrtletí směrem vzhůru.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,3755 USD. K jenu však posílilo o 0,6 procenta na 142,16 JPY a ocitlo se blízko nejvyšší hodnoty za pět let. Dolar vůči jenu vzrostl o 0,9 procenta na 103,35 JPY. Ke koši šesti hlavních měn dolar stoupl o 0,34 procenta na 80,16 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK