Ruská centrální banka odebrala licenci dalším třem bankám

13.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 13. prosince (ČTK) - Ruská centrální banka odebrala licenci dalším třem finančním ústavům, převážně menším. Důvodem jsou rostoucí platební problémy a pochybné operace. Odebrání licencí je součástí širšího zákroku proti neprůhledným finančním aktivitám. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Uzavření dalších bank přichází několik týdnů poté, co centrální banka odebrala licenci středně velké moskevské bance Master Bank. Převzetí moskevské banky bylo zatím největší ukázkou toho, že nová guvernérka centrální banky Elvira Nabiullinová myslí vážně svá slova, že chce v Rusku zastavit bující podvody a praní špinavých peněz.

Největší z nově uzavřených bank je ústav Investbank, který je podle objemu majetku 79. největší bankou v zemi. Dalšími bankami jsou Smolensky bank, které podle velikosti patří 125. příčka, a Project Finance Bank na 129. místě. Agentura Interfax uvedla, že celkový objem majetku všech tří bank činí 67 miliard rublů (40,7 miliardy Kč).

Odebrání licence všem třem zmíněným bankám nebylo žádným překvapením. Centrální banka dodala, že všechny tři banky měly v poslední době platební problémy, a to jak ve vztahu s vkladateli, tak ve vztahu s věřiteli.

V Rusku je nyní více než 900 bank, mnoho z nich jsou ale jen malé regionální finanční ústavy. Od nástupu Nabiullinové do funkce guvernérky letos v červnu již centrální banka odebrala licenci asi 30 bankám. Pochybné banky jsou podle mnohých hlavním kanálem nelegálního odlivu peněz, jehož výši loni předchůdce Nabiullinové odhadl na 50 miliard dolarů (téměř bilion Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK