Američané zábavní centrum u Madridu nepostaví, jdou do Asie

13.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid/Las Vegas (USA) 13. prosince (ČTK) - Společnost Las Vegas Sands amerického miliardáře Sheldona Adelsona odstoupila od projektu výstavby obřího komplexu kasin a hotelů, které mělo vzniknout u Madridu. Firma chtěla do projektu nazvaného Eurovegas investovat přes 30 miliard dolarů (asi 600 miliard Kč), místo toho se ale zaměří na expanzi v Asii. Rozhodnutí znamená velkou ránu pro španělskou vládu, která chtěla s pomocí nového projektu podpořit ekonomiku a zaměstnanost.

Španělský deník El Mundo už dříve informoval, že vláda premiéra Mariana Rajoye odmítla některé z požadavků, které americká společnost měla. Firma například chtěla záruky za případné kompenzace, když by se v zemi změnila právní úprava týkající se hazardu.

Středisko o rozloze 750 hektarů mělo vyrůst u městečka Alcorcónu asi 15 kilometrů jižně od Madridu. V plánu bylo, že se v něm bude nacházet šest kasin, 12 hotelů a řada obchodů, které mohly dohromady vytvořit až 250.000 pracovních míst.

Vyjednávání o projektu doprovázely již v minulosti různé odklady a objevily se mnohé překážky. Magnát Adelson například tlačil na místní politiky, aby mu umožnili výjimku z celonárodního zákazu kouření. V zemi platí jeden z nepřísnějších protikuřáckých zákonů, legislativa zakazuje kouření ve všech uzavřených veřejných prostorách a také třeba na dětských hřištích či školních a nemocničních pozemcích.

Las Vegas Sands je jedním z předních světových provozovatelů a developerů kasin a zábavních center. Na lasvegaském Stripu má komplexy The Venetian a The Pallazzo. V minulých letech pak firma vybudovala obří komplexy v Singapuru a Macau. Adelson je s odhadovaným majetkem ve výši 34,4 miliardy dolarů dvanáctým nejbohatším člověkem světa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK