Prodej dřeva na Šumavě je výhodnější prostřednictvím aukcí

13.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vimperk (Prachaticko) 13. prosince (ČTK) - Audit hospodaření šumavského národního parku za letošní rok ukázal, že nejvýhodnější prodej dřeva je prostřednictvím elektronických aukcí. Cena za metr krychlový se v porovnání s běžným prodejem dřeva zvedne až o více než deset procent. Audit, který prováděla společnost PricewaterhouseCoopers, nenalezl žádné větší nedostatky v hospodaření NP Šumava. Ve své zprávě to dnes uvedl auditor Marek Půbal na zasedání rady šumavského parku.

Letos se na Šumavě prodalo zhruba 117.000 metrů krychlových dřeva. Zhruba 20 procent z toho se prodalo prostřednictvím elektronických aukcí. "Prodejní cena se proti vyvolávací zvedne klidně i o více než deset procent. Pokud kubický metr dřeva určité kategorie stojí 2200 korun, konečná cena v aukci se dostane až na 2600 korun," řekl náměstek ředitele šumavského parku Jiří Kvapil.

Audit však nezkoumal jen prodej dřeva. Zabýval se mimo jiné i veřejnými zakázkami, vnitřním kontrolním systémem a procesem výroby dřeva. "Zaznamenali jsme oproti minulosti výrazný posun ve fungování organizace. V současné době nemáme indikace, že by například veřejné zakázky byly zadávány v rozporu s legislativou České republiky," uvedl Půbal.

Audit stejné společnosti loni poukázal na to, že bývalé vedení NP Šumava prý obcházelo zákony, zadávalo zakázky neprůhledným systémem a netransparentně prodávalo vytěžené dřevo. Vše se mělo dít především v letech 2009 a 2010, kdy park vedl ředitel František Krejčí. Zákon o výběrovém řízení velkého rozsahu platí pro zakázky nad dva miliony korun, na něž musí zadavatel vypisovat velké tendry. Vedení parku však prý někdy snížilo cenu zakázky nebo ji rozdělilo, aby nepřekročilo limit. V letech 2009 a 2010 se podle auditu na Šumavě také netransparentně prodávalo vytěžené dřevo. O celý proces se prý staral jeden člověk, jenž sám vytvářel ceník a také údajně rozhodoval, kdo si dříví bude smět koupit.

Zatímco minulé dva audity zadalo ministerstvo životního prostředí, teď si jej zadal sám park. "Chtěli jsme si zkontrolovat výběrová řízení a zadávání zakázek. Audit pro nás dopadl cekem přijatelně, i když víme, že ne všechno je úplně ideální a dokonalé," řekl ředitel parku Jiří Mánek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK