Ekologové mají výhrady k tomu, jak koalice řeší energetiku

13.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. prosince (ČTK) - Návrhy vznikající vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL v oblasti energetiky míří správným směrem, tvrdí oslovení zástupci z oboru. Naopak ekologové mají výhrady. Hlavním bodem koaliční smlouvy v energetice je snižování energetické náročnosti českého průmyslu. Temelín chtějí tři strany rodící se vládní koalice dostavět pouze v případě, že to bude pro ČR výhodné. Kritiku ekologů si dokument vysloužil proto, že odsunuje definitivní řešení těžebních limitů.

Zatímco postoj k Temelínu není v koaliční dohodě jednoznačný, jiné to je u jaderné elektrárny Dukovany. "Za důležité rovněž považujeme zajištění provozu JE Dukovany i po roce 2025," stojí v koaliční smlouvě, která připouští i eventuální dostavbu nového bloku. Daniel Vondrouš z asociace Zelený kruh se obává, že touto formulací politici otvírají cestu ke státní podpoře jaderné energie. "V případě jaderné energetiky neříká (koaliční smlouva pozn. ČTK) jasně, že nebude ani státem garantovat ani státem subvencovat dostavbu jaderné elektrárny Temelín, což přitom všechny tři strany před volbami naslibovaly, že žádné subvence státu do jaderné elektřiny nebudou," řekl ČTK Vondrouš.

Ekologům se také nelíbí, že v koaliční smlouvě nezaznělo jasné "ne" prolomení těžebních limitů. Místo toho se v dokumentu píše, že definitivně se rozhodne do dvou let. "Pro obyvatele obcí ohrožených bouráním kvůli těžbě koaliční smlouva poskytuje nulové záruky. Víme přitom, že jedna z verzí takové záruky obsahovala - ale zatím nevíme, na čí popud byly vyškrtnuty," prohlásil Jan Rovenský z organizace Greenpeace.

Hnutí Duha naopak oceňuje, že se vznikající vláda v koaliční smlouvě zavázala diverzifikovat zdroje energetických surovin, hlavně ropy a zemního plynu, a snižovat závislost na těchto fosilních palivech. "Těší nás, že koaliční smlouva obsahuje závazek k předložení zákona snižujícího naši závislost na drahých a špinavých fosilních palivech. Právě takový zákon prosazujeme. Zákon oživí ekonomiku, nastartuje inovace a zvýší efektivitu. Srazí rodinné i firemní účty za energii, vyčistí vzduch a napomůže ochraně klimatu," uvedl Jiří Koželouh z Hnutí Duha.

Ekologové vítají i důraz na snižování energetické náročnosti budov, kdy se v koaliční smlouvě píše, že strany podpoří jejich masivní zateplování. "Je dobře, že vznikající koalice si uvědomuje velký potenciál, který mají renovace budov nejen pro stavebnictví a ekonomiku, ale i pro energetiku. To jednoznačně vítáme, je to správné uvažování," reagoval ředitel aliance Šance pro budovy Petr Holub. Ve smlouvě podle něj chybí konkrétní kroky.

Koaliční smlouva zmiňuje i prošetření vyplácení podpor fotovoltaickým elektrárnám a revizi systému podpory obnovitelných zdrojů. "Není jasné, co vláda myslí záměrem revidovat systém podpory pro obnovitelné zdroje. Zákon jednoznačně garantuje podmínky pro návratnost projektů, kterou už v minulosti negativně ovlivnila takzvaná solární daň. Vláda by měla hlavně nechat prostor policii v prošetření podezřelých instalací," tvrdí Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

Předsedkyně České fotovoltaické průmyslové asociace (CZEPHO) Veronika Knoblochová zdůraznila, že je dobře, že budoucí vládní strany podporují využití energie ze Slunce na střechách domů a firem. "Jde o dobrý nástroj, který může v budoucnu vedle zateplení domů výrazně snížit výdaje domácností a podniků za elektřinu," uvedla. Věří, že se nová vláda vyhne zbytečnému negativnímu nálepkování provozovatelů solárních elektráren.

"Ekologizace by se měla dotknout také teplárenství a kombinované výroby tepla a elektřiny. Těší mě, že chce nová vláda podporovat ekologizaci tepláren a kombinovanou výrobu elektřiny a tepla, která přináší značné úspory primární energie a šetří životní prostředí. Věřím, že se bude zabývat i dlouhodobým zajištěním dostatku uhlí pro teplárny," poznamenal ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK