Schodek agrárního obchodu se za 3 čtvrtletí mírně snížil

13.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. prosince (ČTK) - Schodek agrárního zahraničního obchodu České republiky se za tři čtvrtletí letošního roku mírně snížil z 19,2 miliardy na 18,8 miliardy korun. Více než ze 70 procent se na něm podílel zahraniční obchod s masem a droby. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl Zemědělský svaz ČR.

Od začátku roku do konce září bylo do Česka dovezeno zemědělských komodit, potravin, nápojů a tabákových výrobků za 148,1 miliardy Kč, což bylo o 6,5 miliardy více než loni. Agrární vývoz, jehož hodnota přesáhla 129 miliard korun oproti stejnému období loňského roku vzrostl bezmála o sedm miliard korun.

Deficit obchodu s masem a droby se snížil zhruba o 100 milionů na 13,7 miliardy Kč, přesto představoval bezmála tři čtvrtiny celkového schodku. Tuzemská výroba masa z dlouhodobého hlediska klesá, domácí spotřeba se přitom v posledních letech výrazněji nemění. Pokles produkce je tak čím dál více nahrazován dovozem.

Záporné saldo obchodu se zeleninou se meziorčně prohloubilo o více než miliardu na 7,5 miliard korun. O 350 milionů korun na osm miliard Kč vzrostl schodek obchodování s ovocem a ořechy.

Více než miliardové zlepšení na přebytek 3,8 miliardy Kč nastalo u tabáku a výrobků z něj. Loni schodkový obchod s nápoji a lihovinami se z loňských minus 500 milionů Kč dostal do kladných 170 milionů Kč.

Za celý loňský rok schodek agrárního zahraničního obchodu dosáhl 24,9 miliardy korun, když se meziročně snížil o třetinu z historicky nejhorších více než 36 miliard Kč v roce 2011. K výraznému zlepšení bilance přispěl hlavně vysoký vývoz obilí a olejnin z dobré sklizně v roce 2011, jemuž nahrály také pro pěstitele příznivé ceny komodit.

"Výrazné zlepšení v záporném agrární saldu, které po dlouhých letech nastalo v roce 2012, se letos podaří dle odhadu ZS ČR udržet v řádu pod 24 miliardami Kč," uvedl svaz v dnešním komentáři k výsledku za devět měsíců. To je podle svazu podobná úroveň, jako byla v roce 2002 a v jiných letech před rokem 2002. Dlouhodobý průměr záporného agrárního salda v letech 2003 až 2012 se pohyboval okolo 30 miliard Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK