Ceny ropy klesly kvůli vyhlídkám na růst dodávek z Libye

13.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. prosince (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes snížily kvůli vyhlídkám na růst dodávek suroviny z Libye. K poklesu cen přispělo rovněž rostoucí očekávání, že americká centrální banka (Fed) by mohla již příští týden začít omezovat opatření na podporu ekonomiky Spojených států.

Cena severomořské ropy Brent se kolem 16:00 SEČ snížila o 35 centů na 108,32 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zlevnila o 90 centů na 96,60 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Libyjská vláda předpokládá, že na východě země bude o víkendu obnoven provoz tří ropných přístavů. To by mělo vést ke zvýšení dodávek ropy z Libye. Libyjský ropný průmysl je nicméně nadále ohrožován politickými nepokoji v zemi.

Příznivé ekonomické údaje z USA podpořily očekávání, že Fed by mohl příští týden omezit rozsáhlé nákupy dluhopisů, kterými podporuje hospodářský růst. USA jsou největším spotřebitelem ropy na světě.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 108,32 108,67 New York - Nymex WTI leden 96,60 97,50

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK