Gazprom předložil Bruselu ústupky, aby ukončil vyšetřování

13.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 13. prosince (ČTK) - Ruský plynárenský gigant Gazprom dnes předložil Evropské komisi návrh ústupků, které by mohly zastavit vyšetřování jeho praktik na trzích střední a východní Evropy. Podle agentury Reuters to sdělil mluvčí odboru komise pro hospodářskou soutěž Antoine Colombani. Komise vyšetřuje Gazprom již déle než rok, zda nezneužívá své dominantní postavení na trzích České republiky, Slovenska, Polska, Maďarska, Bulharska, Litvy, Lotyšska a Estonska.

Podrobnosti k navrhovaným ústupkům mluvčí nesdělil. Minulý týden místopředseda Gazpromu Alexander Medveděv nabídl ústupky v jednání s komisařem Joaquínem Almuniou.

Almunia v říjnu uvedl, že komise je připravena obvinit Gazprom z používání praktik porušujících antimonopolní pravidla. Pokud komise dojde k závěru, že některá firma pravidla skutečně porušuje, může ji potrestat pokutou až do deseti procent jejích globálních tržeb. To by v případě Gazpromu bylo až 14,3 miliardy dolarů (287 miliard Kč).

Podle informací komise z doby zahájení vyšetřování padá na Gazprom podezření, že brání zprůchodnění toku plynu mezi zeměmi střední a východní Evropy a snaží se některým z nich překazit plány na rozšíření zdrojů dodávek. Gazprom je také podezřelý, že účtuje některým zemím nepřiměřeně vysoké ceny.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí, včetně České republiky, a pokrývá zhruba čtvrtinu evropské poptávky po plynu. V poslední době ale na evropském trhu čelí růstu konkurence, který souvisí mimo jiné s pokračujícím rozmachem těžby z břidličných hornin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK