Pražská burza v uplynulém týdnu klesla o dvě procenta na 956 bodů

13.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. prosince (ČTK) - Pražská burza v uplynulém týdnu klesla a index PX proti minulému ztratil dvě procenta na 955,8 bodu. Nejvíce propadly opět akcie developerské společnosti Orco, stejně tak největší růst zaznamenaly zase akcie mediální firmy CME. V předchozím týdnu akcie propadly o více než pět procent.

"Uplynulý týden byl dle očekávání bez výrazných impulzů, a tak pokračovaly spekulace nad monetární politikou americké centrální po každém zveřejněném makroekonomickém údaji," popsal náladu na světových trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Z domácích zpráv investoři sledovali dění kolem společnosti ČEZ, které se rozvířilo po informacích o vyšetřování v centrále firmy kvůli solárním elektrárnám. Nicméně tentokrát šlo o vyšetřování v potenciální prospěch firmy, což prvotní šok uklidnilo. Dále v týdnu poslanci Evropského parlamentu dle očekávání odhlasovali podporu trhu s emisními povolenkami. ČEZ zakončil týden o 2,1 procenta slabší na 514 Kč.

"Dále jsme sledovali dění kolem stanovování koaliční dohody. Důvodem byly hlavně daně, kde se na začátku týdne do hry opětovně vrátila otázka tzv. sektorových daní či především bankovní daně. Nicméně konečné vyznění je negativní vůči uvalování nových daní a sektorové daně aktuálně nejsou na programu pro nejbližší dva roky," uvedl Vaníček. Především Komerční banka tak zažila relativně rozkolísané obchodování. Nakonec klesla o 3,1 procenta na 4205 Kč.

Nejvíce padající akcií v uplynulém týdnu bylo Orco, které ztratilo 16,3 procenta na 40,5 Kč. Investoři prý negativně vnímají současnou situaci, kde se hlavní akcionáři navzájem ostře osočují v médiích. Naopak největší růst zaznamenaly opětovně akcie CME s růstem o 1,7 procenta na 59 Kč. "Titul nadále koriguje předešlé propady, tedy můžeme hovořit o aktuální technické korekci, protože zásadní zpráva se neobjevila," dodal analytik.

Nadcházející týden bude patřit opět americké centrální bance. V úterý a středu bude její jednání, které ve středu bude doprovázeno tiskovou konferencí s šéfem Benem Bernankem. Stěžejní informací je potenciál snižování současné měnové expanze.

"Naším základním scénářem je ponechání současné úrovně a tudíž jsme na příští týden spíše pozitivní. Očekáváme, že nervozita a potenciální pochybnosti mohou ještě v počátku týdne přinést zvýšenou rozkolísanost, která by se však měla proměnit v pozitivní impulz, pokud se naplní náš základní scénář," odhadl Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK