Koruna klesla až na 27,58 Kč/EUR, minimum za víc než 4,5 roku

13.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. prosince (ČTK) - Česká měna dnes přechodně klesla na nejnižší hodnotu za víc než čtyři a půl roku, obchodovala se až za 27,58 Kč/EUR. Ztráty ale odpoledne částečně smazala a proti čtvrtku nakonec oslabila o čtyři haléře na 27,52 Kč/EUR. Vůči dolaru oslabila o sedm haléřů na 20,05 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Během dneška se česká měna dostala až na nejslabší hodnotu od března 2009. Ztráty se ve zbytku dne snažila korigovat, ale pouze s částečným úspěchem," uvedl analytik Patria Online Tomáš Vlk. Zprávy z české ekonomiky podle něj do obchodování nezasahovaly, lepší běžný účet platební bilance za říjen oslabování koruny nezabránil.

Dnešní náhlé oslabení koruny souvisí s podprůměrnou obchodní aktivitou v předvánočním období, uvedl Jiří Cihlář z Next Finance. "Co za tak prudkým pohybem ale může být? Pouze to, že si několik velkých obchodníků s hrůzou uvědomilo, že nás příští týden čeká zasedání bankovní rady České národní banky. Ve vzpomínce na listopadové jednání ČNB, kdy byly spuštěny devizové intervence, spekulanty jímá hrůza," dodal.

Další intervenční zásah centrálních bankéřů Cihlář neočekává. Podmínky v české ekonomice se podle něj od minulého jednání bankovní rady nezměnily tak zásadně, aby ČNB změnila své názory na devizové intervence. "V příštích dnech proto počítáme plus minus se stagnací koruny," doplnil.

Další středoevropské měny na rozdíl od koruny neoslabily. "Forint postupně posiluje a zlotý se obchoduje bez jasného směru," popsal Vlk.

Euro vůči dolaru podle Vlka oslabuje na 1,3730 USD/EUR. V centru zájmu obchodníků jsou podle něj spekulace o rozhodnutí americké centrální banky (Fed), které s blížícím se jednáním v příštím týdnu budou nabírat na intenzitě.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes po 17:00 Kč/EUR 27,48 27,52 Kč/USD 19,98 20,05

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK