Reuters: EK začala vyšetřovat německou výjimku ze zelené přirážky

13.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 13. prosince (ČTK) - Evropská komise zahájila vyšetřování německých výjimek z přirážky za obnovitelnou energii. Německé vládě to údajně oznámil evropský komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia. Sdělila to dnes agentura Reuters, která získala pracovní verzi jeho dopisu do Berlína.

Bruselu se nelíbí, že některé firmy v Německu mají výjimku z placení ekologické přirážky v ceně elektřiny a chce zjistit, zda to může představovat narušení hospodářské soutěže v EU. Velkým odběratelům elektřiny tak hrozí, že budou muset doplatit miliony eur, které jim vláda v předešlých letech odpustila.

Výjimka se týká tisíců podniků, a nikoli už výlučně z odvětví náročných na energii, jako je ocelářství, výroba cementu nebo chemický průmysl. Tíha plateb za obnovitelné zdroje o to více dopadá na domácnosti a malé firmy, které žádnou výjimku ani slevu nemají.

Výjimky umožňuje německý zákon o obnovitelných zdrojích energie. Letos jej zpochybnil evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger, podle něhož je řada jeho ustanovení v rozporu s pravidly evropského vnitřního trhu a hospodářské soutěže.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK