Americké akcie mírně oživily, investoři čekají na Fed

13.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. prosince (ČTK) - Americké akcie dnes mírně oživily z třídenního poklesu, měly ale nejhorší týden za téměř čtyři měsíce. Investoři zůstali v závěru týdne opatrní a do větších obchodů se nepouštěli, protože trh čeká na nadcházející zasedání americké centrální banky (Fed).

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování získal 0,10 procenta na 15.755,36 bodu. Širší index S&P 500 skončil se ztrátou setiny procenta na 1775,32 bodu. Souhrnný index trhu Nasdaq uzavřel na 4000,98 bodu s přírůstkem 0,06 procenta.

Celý týden byl pro Wall Street nejhorší od konce srpna. Dow Jones podle údajů agentury Reuters proti minulému pátku klesl o 1,7 procenta, stejným tempem ztratil S&P 500 a Nasdaq Composite Index oslabil o 1,5 procenta. S&P 500 ale od počátku roku stále získává asi 25 procent.

Trh dnes mírně podpořily údaje, podle nichž výrobní ceny v USA klesaly třetí měsíc po sobě, To by mohlo Fed odradit od brzkého zahájení ústupu od krajně uvolněné měnové politiky.

Po pondělním vzestupu indexu S&P 500 na nové maximum investoři v následujících třech dnech většinou prodávali. Jednak zčásti sbírali zisky z dosavadního růstu a navíc úterní rozpočtová dohoda Kongresu zvýšila vyhlídky na to, že Fed brzy omezí podpůrné nákupy dluhopisů. V podobném směru ukazují i poslední příznivé údaje z americké ekonomiky.

Měnový výbor Fedu zasedá příští týden a všeobecně se soudí, že začne omezovat podpůrné nákupy dluhopisů až v březnu. Množí se ale spekulace o tom, že příští středu by mohl Fed oznámit mírné zpomalení stimulace jako první signál budoucího přitvrzování.

Dolar na devizovém trhu dnes sestoupil z pětiletých maxim vůči japonskému jenu, proti ostatním měnám ale mírně posílil. Investoři zachovávají opatrnost a připravují se na nadcházející zasedání Fedu.

Dolar proti jenu klesl ke konci dne o 0,2 procenta na 103,20 JPY, předtím v Asii ale vystoupil až na 103,92 JPY, maximum od října 2008. Proti euru americká měna mírně posílila na 1,3732 USD. Euro k jenu během dne vystoupilo až na pětiletý vrchol 142,81 JPY, později ale proti čtvrtečnímu závěru oslabilo o 0,4 procenta na 141,70 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK