Ukrajina čeká s Ruskem dohodu na zlevnění plynu na úroveň EU

15.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 15. prosince (ČTK) - Úterní jednání ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem by měla přinést Kyjevu zlevnění ruského plynu na evropskou úroveň. Řekl to dnes večer ukrajinský premiér Mykola Azarov v rozhovoru pro ukrajinskou televizi Inter.

"Cena plynu pro Ukrajinu bude stanovena na úrovni průměrné ceny v Evropě," řekl Azarov podle ukrajinské pobočky ruské agentury Interfax. To podle agentury Reuters znamená cenu 370 až 380 dolarů za 1000 krychlových metrů plynu. Ukrajina nyní platí za tisíc kubíků 400 dolarů.

Putin a Janukovyč jednali o cenách plynu naposledy minulý víkend v Soči. Na konci listopadu ukrajinský prezident odmítl podepsat asociační dohodu své země s Evropskou unií, což na Ukrajině vyvolalo velké opoziční demonstrace. Evropská unie dnes oficiálně pozastavila jednání s Ukrajinou o podpisu asociační smlouvy.

Putin si na oplátku přeje, aby se Ukrajina připojila k celní unii Ruska, Běloruska a Kazachstánu. Podle ukrajinské opozice se Janukovyč chystá příslušnou dohodu podepsat právě v úterý v Moskvě.

Ukrajinská ekonomika je silně závislá na dodávkách energie z Ruska a Ukrajinci chtějí přepracovat dohodu z roku 2009, v níž Moskva stanovila za svůj plyn pro Ukrajinu jedny z nevyšších cen v Evropě. Kvůli finančním problémům země Kyjev často nesplácí ruský dovoz plynu včas a ruskému vývozci Gazprom dluží značné částky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK