Důvěra mezi velkými japonskými podniky je nejvyšší za šest let

16.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. prosince (ČTK) - Podnikatelská důvěra mezi velkými průmyslovými podniky v Japonsku se ve čtvrtém čtvrtletí zlepšila a je nejvýše za posledních šest let. Náladu zlepšuje hlavně optimismus z hospodářského programu oživení, který zavedl premiér Šinzó Abe. Ukázala to nejnovější zpráva s názvem tankan, která se věnuje podnikatelské důvěře a kterou zveřejňuje tamní centrální banka.

Index důvěry velkých průmyslových podniků stoupl na 16 bodů, zatímco v předchozím čtvrtletí byl na 12 bodech. Je to jeho nejlepší výkon od roku 2007. Index vyjadřuje rozdíl mezi procentem firem, podle nichž jsou podnikatelské podmínky dobré, a procentem těch, podle nichž jsou nepříznivé. Nejlepším možným výsledkem je 100, nejhorším minus 100.

Premiér Abe zavedl nový ekonomický program, který má mimo jiné ukončit 15 let trvající deflaci, tedy pokles cen, a podpořit ekonomický růst. Programu se přezdívá Abenomics a jeho hlavními součástmi je uvolnění měnové politiky, realizace projektů veřejných prací a strukturální reformy. Japonský jen od loňského roku, kdy se Abe ujal funkce, dramaticky oslabil, což pomohlo japonským vývozcům aut a elektroniky zvýšit jejich příjmy ze zahraničí při převodu na domácí měnu.

Zlepšila se i důvěra v sektoru služeb, protože spotřebitelé utrácejí před plánovaným zvýšením prodejní daně příští rok v dubnu. Index důvěry pro sektor služeb stoupl o šest na 20 bodů, což je rovněž nejvyšší údaj od roku 2007.

Ekonomové však podle agentury Reuters varují, že Japonsko stále čelí mnoha ekonomickým problémům. Mimo jiné jsou to obrovský veřejný dluh a pokles populace.

Průzkum rovněž ukázal, že firmy jsou méně optimistické ve svém výhledu. Plánují sice zvyšovat kapitálové výdaje, avšak jen velmi opatrně. To ukazuje, že si stále nejsou jisté, zda si ekonomika udrží dosavadní tempo růstu. Velké firmy v průmyslu i sektoru služeb očekávají, že v příštích třech měsících se podnikatelské podmínky mírně zhorší.

Japonská ekonomika v první polovině letošního roku překonala svým výkonem partnery ze skupiny sedmi největších průmyslových zemích světa G7, a to právě díky tomu, že stimulační politika premiéra Abeho zlepšila důvěru firem i domácností. V období červenec až září ale tempo růstu mírně zpomalilo, hlavně kvůli vývozu. Analytici nicméně očekávají, že kvůli plánovanému zvyšování prodejní daně růst opět zrychlí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK