Karlovarská správa silnic dostala od ÚOHS pokutu 1,6 mil. Kč

16.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 16. prosince (ČTK) - Krajská správa a údržba silnic Karlovarského kraje chybovala ve dvou silničních tendrech za 80 milionů korun. Od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dostala pokuty v celkové výši 1,6 milionu korun. ČTK to řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Vyjádření firmy ČTK zjišťuje.

Karlovarská správa silnic chybovala při rekonstrukce silnice druhé třídy a průtahu Kraslicemi. Chyby byly i v tendru na rekonstrukci mostu v Chebu. Rozhodnutí o pokutách dosud nejsou pravomocná a může být proti nim podán rozklad.

U obou zakázek zadávaných v roce 2007 správa silnic nastavila přísně kvalifikační kritéria. Tendrů se mohly zúčastnit pouze firmy, které doložily seznam významných zakázek za období tří let. Zákon ale umožňuje dokládat reference i pět let starými projekty. "Zkrácením uvedené lhůty nastavil zadavatel pravidla přísněji, než stanovuje zákon a nepřípustně tak zúžil okruh potencionálních uchazečů o zakázku," uvedl Rafaj.

Podle něj tak mohlo dojít k ovlivnění výběru nejvhodnější nabídky. "Pokud by zadavatel dodržel lhůty stanovené zákonem, nelze vyloučit, že okruh uchazečů by byl širší a zadavatel mohl obdržet i výhodnější nabídky, než byly nabídky vybraných uchazečů," dodal Rafaj.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK