Americký průmysl v listopadu rostl nejrychleji za poslední rok

16.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. prosince (ČTK) - Průmyslová výroba ve Spojených státech se v listopadu meziměsíčně zvýšila o 1,1 procenta. Zaznamenala tak nejprudší nárůst za poslední rok. Vyplývá to z dnešních údajů americké centrální banky (Fed). Podle agentury AP produkce poprvé překonala své maximum z období před příchodem hospodářské recese.

Analytici předpokládali, že tempo růstu průmyslové produkce zrychlí pouze na 0,5 procenta z říjnových 0,1 procenta. Produkce samotného zpracovatelského sektoru v listopadu stoupla o 0,6 procenta, a to zejména díky oživení výroby automobilů, napsala agentura Reuters.

Výzkumná společnost Markit dnes navíc uvedla, že aktivita zpracovatelského sektoru USA v prosinci podle předběžných výsledků průzkumu mezi nákupními manažery pokračovala v růstu.

Index aktivity mírně klesl na 54,4 bodu z listopadových 54,7 bodu. Zůstal však nad klíčovou padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

"V celém čtvrtém čtvrtletí podává zpracovatelský sektor svůj nejlepší výkon od začátku roku," upozornil hlavní ekonom společnosti Markit Chris Williamson.

Ekonomika Spojených států ve třetím čtvrtletí stoupla o 3,6 procenta. Tempo jejího růstu tak bylo nejrychlejší od prvního kvartálu loňského roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK