USA v říjnu vykázaly největší příliv kapitálu za pět let

16.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. prosince (ČTK) - Spojené státy v říjnu zaznamenaly největší příliv zahraničního kapitálu za posledních pět let. Kapitál se do USA vracel po zářijovém odlivu, za kterým stály obavy, že americká vláda nebude schopna splácet své dluhy. Informovala o tom agentura Reuters.

Americké ministerstvo financí dnes oznámilo, že čistý příliv zahraničních investic do amerických akcií a dluhopisů v říjnu dosáhl téměř 195 miliard dolarů (3,9 bilionu korun) po zářijovém odlivu kolem 98 miliard dolarů.

Neshody mezi prezidentem Barackem Obamou a skupinou republikánů v Kongresu vyvolaly nebezpečí, že americká vláda nebude schopna splácet své dluhy. Zhruba v polovině října zákonodárci tuto hrozbu na poslední chvíli odvrátili zvýšením dluhového stropu Spojených států.

"Celkově tato zpráva ukazuje na pokračující solidní poptávku po amerických cenných papírech," řekl k dnešním údajům analytik Mullan Mulraine ze společnosti TD Securities. Upozornil, že poptávku po amerických aktivech zřejmě podpořilo překvapivě zářijové rozhodnutí americké centrální banky (Fed) neomezit rozsáhlé nákupy dluhopisů, jejichž cílem je podpora hospodářského růstu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK