Pražská burza smazala víc než polovinu ztráty z minulého týdne

16.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. prosince (ČTK) - Pražská burza na začátku nového týdne obrátila směr a rostla. Hlavní index PX přidal 1,1 procenta na 966,26 bodu, a smazal tak víc než polovinu celkové ztráty z minulého týdne. Růst akcií bank převážil nad mírným poklesem cenných papírů energetické firmy ČEZ. Vyplývá to z informací burzy. Česká měna přechodně oslabila až na 27,60 Kč/EUR.

"Úvod nového týdne odstartoval lokální trh na růstové vlně, když se tak snažil následovat pozitivní okolní sentiment," uvedl Josef Kohout z Patria Finance. Upozornil, že západoevropské burzy zpevnily o víc než 1,5 procenta.

Akcie Komerční banky zdražily o 1,52 procenta na 4269 korun, cenné papíry Erste Bank vzrostly dokonce o 3,34 procenta na 674,80 koruny. "Akcionářům Erste udělala radost zpráva maďarského soudu v kauze cizoměnových hypoték v Maďarsku, který se postavil za banky s tím, že nejsou zodpovědné za ztráty dlužníků," podotkl Miroslav Frayer z investičního bankovnictví Komerční banky.

Největší zisky si dnes připsaly akcie developera Orco, pro které ale podle Frayera den příliš pozitivně nezačal. "Akcie spadly na patnáctiměsíční dno 38,80 Kč poté, co tři maďarské dceřiné společnosti vstoupily do insolvenčního řízení směřujícího k reorganizaci společností," podotkl analytik. Nakonec však převládl tlak kupujících a Orco si připsalo 5,68 procenta na 42,80 koruny.

O víc než dvě procenta na 89,90 koruny rostly cenné papíry likérky Stock a 1,78 procenta na 60,05 koruny přidaly akcie mediální firmy CME. Cenné papíry těžební společnosti NWR zdražily o 1,59 procenta na 22,35 koruny. "Titul tak částečně dohání ztráty z předchozích seancí," uvedl Kohout.

Z předních emisí na pražské burze klesly jen tři a žádná ne o víc než půl procenta. Akcie ČEZ, které obstaraly zhruba dvě pětiny dnešních obchodů, odepsaly desetinu procenta na 513,90 koruny. Výrazněji je tak podle Kohouta neovlivnilo zvýšení cílové ceny od investiční banky Goldman Sach na 707 korun z předchotích 606 Kč.

Celkový zobchodovaný objem přesáhl tři čtvrtě miliardy korun. Byl tak v předvánočním týdnu poblíž svého ročního průměru.

Česká koruna dnes odpoledne přechodně oslabila na 27,60 Kč/EUR, kterou podle hlavního ekonoma společnosti Next Finance Vladimíra Pikory považovali mnozí spekulanti za bariéru, ke které se trh jen tak nepřiblíží. "Otázkou je, jestli to je, nebo není nejslabší kurz letošního roku. Důvodů k dalšímu oslabení už moc nemáme," doplnil. Vůči euru česká měna proti pátečnímu závěru nakonec ztratila tři haléře na 27,55 Kč/EUR, k dolaru ve stejném rozsahu posílila na 20,02 Kč/USD.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes po 17:00 Kč/EUR 27,52 27,55 Kč/USD 20,05 20,02

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK