Portugalsko má souhlas věřitelů s plněním záchranného programu

16.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 16. prosince (ČTK) - Portugalsko plní podmínky záchranného úvěrového programu a má na dosah jeho úspěšné dovršení. Podle dnešního sdělení portugalské vlády to vyplývá ze zprávy z poslední inspekce mezinárodních věřitelů země. Portugalsko se tak přiblížilo hladkému ukončení záchranného programu do plánového termínu poloviny příštího roku, napsala agentura Reuters.

"Věřitelé se shodli, že podmínky jsme splnili a cíle máme na dosah," řekl na tiskovém brífinku ministr financí Luis Albuquerque. "Hodnocení předpokládá, že náš záchranný program ukončíme do dohodnutého data," dodal. Zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu byli v Lisabonu na inspekční misi od 4. prosince.

Portugalsko se v letošním druhém čtvrtletí vymanilo z nejhlubšího ekonomického propadu od 70. let a začalo získávat zpět důvěru investorů. Po třech letech v sanačním režimu se bude muset příští rok začít ucházet o peníze na trzích dluhopisů.

Ekonomové se domnívají, že země bude zřejmě po opuštění programu potřebovat od věřitelů určitý druh pohotovostní úvěrové linky, než se plně postaví na vlastní nohy. Albuquerque a místopředseda vlády Paulo Portas ale dnes dali najevo, že Lisabon o další pomoc žádat nebude.

Portas uvedl, že vláda letos podle všeho splní plán snížit rozpočtový deficit na 5,5 procenta hrubého domácího produktu. Minulý měsíc přijatý rozpočet na příští rok předpokládá další pokles na čtyři procenta HDP.

Portugalská ekonomika letos ještě klesne o 1,8 procenta, Příští rok by však měla podle vlády obnovit růst tempem 0,8 procenta.

Portugalsko se předloni stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Evropská unie a MMF v květnu 2011 dohodly se zemí na programu pomoci v sumě zhruba 78 miliard eur (asi 2,1 bilionu Kč). Irsko se minulý týden stalo první zemí eura, která záchranný program opustila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK