EBA: Banky v EU zvýšily podíly státních dluhopisů v bilancích

16.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. prosince (ČTK) - Banky v Evropské unii v posledních letech výrazně zvýšily podíl státních dluhopisů ve svých bilancích; platí to zejména o bankách v zemích ohrožených finančními potížemi. Vyplývá to z dnešních údajů Evropského bankovního úřadu (EBA). Podle agentury Reuters to je sice pro banky i vlády krátkodobě výhodné, zesiluje to ale "neblahou smyčku", v níž jsou slabé banky propojeny s domácími chatrnými státními financemi.

Podíl státních dluhopisů v portfoliích 64 předních evropských bank sice v roce 2011 klesl o devět procent, za rok a půl do letošního června ale vzrostl o 9,3 procenta na 1,59 bilionu eur (43,8 bilionu Kč). Podle EBA přitom od konce roku 2010 "značně vzrostl" podíl dluhopisů vydávaných ohroženými státy v bilancích tamních bank.

Dluhová krize v eurozóně od roku 2010 ukázala, že banky mohou z vlastnictví státních dluhopisů utrpět nemalé ztráty. To pak zpětně dopadá na státní finance, pokud je zapotřebí, aby vlády zachraňovaly banky před krachem. Státy a banky se tak během krize vzájemně stahují do propasti.

Údaje EBA potvrzují, že zejména banky v Itálii a ve Španělsku za levné úvěry od Evropské centrální banky masivně nakupovaly dluhopisy svých vlád. Takové propojení je z krátkodobého pohledu vysoce výhodné jak pro banky, tak pro vlády, které díky tomu mohou financovat své deficity levněji.

Banky využívají toho, že podle dosavadních regulačních pravidel jsou všechny státní dluhopisy v EU stejně nízkorizikové. To bankám umožňuje odvádět do kapitálových rezerv proti nakoupeným dluhopisům mnohem méně než proti jiným aktivům. Podle Reuters by tak dnešní údaje měly obnovit debatu o pravidle, které se ve světle krize v eurozóně ukázalo jako absurdní.

Španělské banky vlastnily letos v červnu 89 procent z nesplacených španělských dluhopisů v celkové hodnotě 199 miliard eur, které vlastní 64 evropských bank. V prosinci 2010 to bylo jen 78 procent. Italské banky měly domácích dluhopisů 76 procent.

Vysoké podíly domácího dluhu v portfoliích místních bank EBA zjistila i u Řecka, Kypru, Irska a Británie a pouze u Finsko byl tento podíl v jednociferném pásmu. Podle regulačních činitelů EU je zčásti důvodem omezení přeshraničních aktivit bank kvůli dluhové krizi v některých zemích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK