Harmonizovaná inflace v SR v listopadu zpomalila na 0,5 pct.

17.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 17. prosince (ČTK) - Meziroční míra inflace na Slovensku měřená podle pravidel Evropské unie v listopadu zvolnila na 0,5 procenta z říjnové hodnoty 0,7 procenta. Oproti říjnu klesly například ceny potravin, ke snížení došlo i v kategorii dopravy. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil slovenských statistický úřad.

V meziměsíčním srovnání se ceny zboží a služeb na Slovensku podle metodiky EU v listopadu snížily o 0,2 procenta poté, co v předcházejícím měsíci stagnovaly. K poklesu tempa inflace přispěly mimo jiné nižší ceny potravin, nealkoholických i alkoholických nápojů a tabáku. Mírně se naopak zvýšily ceny v kategorii péče o zdraví nebo v odvětví hotelových služeb a restauračních zařízení.

Analytici podle agentury Reuters předpokládali, že spotřebitelské ceny v listopadu vzrostou meziměsíčně o 0,1 procenta a že meziroční míra inflace zůstane na říjnové úrovni.

Inflace vykazovaná podle pravidel EU slouží pro lepší srovnání vývoje cen v jednotlivých zemích unie. Případné rozdíly v hodnotách inflace sestavené na základě národní a harmonizované metodiky jsou způsobeny odlišným složením spotřebitelských košů.

I podle nedávno zveřejněných údajů sestavených na základě národní metodiky inflace v listopadu na Slovensku zpomalila, a to na 0,5 procenta z 0,6 procenta v říjnu. Tempo tak zvolnila již šestým měsícem po sobě a byla nejnižší od února 2010.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK