Rezidenční trh v Praze poroste i letos, očekávají developeři

21.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. února (ČTK) - Developeři očekávají další růst poptávky i nabídky na pražském rezidenčním trhu v letošním roce, trh rezidenčního bydlení má tak podle nich krizi už definitivně za sebou. Naopak aktivních developerů opět ubude. Vyplývá to z výsledků Kvartální analýzy českého stavebnictví Q1/2014, kterou příští týden zveřejní analytická společnost CEEC Research. Závěry týkající se developerského trhu má ČTK k dispozici.

"Podle prognóz ředitelů největších developerských firem by měla v roce 2014 růst jak nabídka nových rezidenčních nemovitostí v Praze (o 7,4 procenta), tak i poptávka po nich (o 3,6 procenta). Další zlepšení se očekává i v roce 2015 (růst nabídky o 5,5 procenta, poptávky o 3,1 procenta)," shrnul závěry výzkumu s řediteli developerských společností Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research.

Podle Pavla Klimenta, partnera odpovědného za služby pro realitní a stavební společnosti v KPMG Česká republika, výsledky průzkumu potvrzují spíše optimistická očekávání na straně rezidenčních developerů. "Nejedná se ale o nerealistické představy o rychlém růstu, ale spíše o reflexi stavu, kdy kombinace nízkých úrokových sazeb a očekávaného celkového hospodářského oživení vytvářejí příznivé podmínky i pro rezidenční development," podotkl Kliment.

Na rozdíl od hlavního města v regionech bude rezidenční trh nejspíše stále stagnovat. "Očekáváme, že nevýrazné prodeje nových bytů v regionech budou i nadále pokračovat. 'Živým' trhem bude ale Praha. V loňském roce se v Praze prodalo 5033 nových bytů. Odhadujeme, že tento vysoký stav prodejů se bude opakovat i v roce 2014," tvrdí předseda představenstva developerské společnosti Trigema Marcel Soural.

Očekávaný pozitivní výhled potvrzuje i ředitelka Skanska Development Naděžda Ptáčková. "Předpokládáme, že prodeje nových nemovitostí v Praze v roce 2014 budou oscilovat okolo 5000. Je evidentní, že trh se postupně dostává do lepší kondice," prohlásila Ptáčková.

Optimisticky vidí směřování trhu i výkonný ředitel developerské společností JRD Martin Svoboda. "Očekáváme pokračování pozitivního vývoje, trh od roku 2009 trvale roste. Loňská čísla prodejů se již přiblížila předkrizovému maximu, a proto očekáváme zpomalení růstu," podotkl Svoboda, podle kterého bude pokračovat snižování počtu aktivních developerských společností.

Ředitelé developerských firem se shodli, že hlavními faktory s největším vlivem na vývoj trhu v letošním roce, budou vývoj hypotečních sazeb i celkový ekonomický vývoj v ČR, podle kterého se budou investoři při koupi rozhodovat, nebo, v případě negativních zpráv, naopak svá investiční rozhodnutí odsouvat.

Problémem, kterého se ředitelé developerských společností obávají a který by mohl tento vývoj přibrzdit nebo i zastavit, jsou možné nešetrné legislativní zásahy. "V následujících letech nám bohužel část energie vezme donquijotský boj s tvůrci norem napojenými na 'bruselské kreativce'," obává se generální ředitel společnosti Finep Holding Tomáš Pardubický.

Developeři loni v Praze podle Ekospolu prodali celkem 5015 nových bytů, což je meziroční růst o 24,9 procenta. Trigema eviduje celkem 5033 nových bytů, tedy meziročně o deset procent více. Podle společnosti Skanska Reality prodeje loni vzrostly meziročně o pět procent na 4972 prodaných nových bytů. Crestyl uvádí 5534 prodaných nových bytů, meziročně o 88 bytů více. Rozdílná čísla způsobuje odlišná metodika, kterou jednotlivé společnosti používají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK