Akcie v USA beze změn, trh je kvůli Ukrajině a Fedu opatrný

27.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. února (ČTK) - Americké akcie ve středu přecházely mezi kladným a záporným pásmem a skončily nepatrnými zisky, Trh podpořily příznivé údaje z trhu bydlení a rostoucí akcie velkých maloobchodních společností. Investoři ale zůstávají opatrní kvůli situaci na Ukrajině a dnešnímu vystoupení šéfky americké centrální banky (Fed).

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování stoupl o 0,12 procenta na 16.198,41 bodu. Širší index S&P 500 přibral pouhé čtyři setiny bodu a skončil na 1845,16 bodu. Úhrnný index technologického trhu Nasdaq uzavřel na 4292,06 bodu s přírůstkem 0,10 procenta.

Index S&P nakrátko opět překročil rezistenční hranici z konce loňského roku nad 1848 body, stejně jako v minulých dnech se ale nad ní neudržel. Investoři zatím nechtějí tlačit trh k dalšímu růstu a vyčkávají, jak se situace vyvine, řekli analytici agentuře Reuters. V těchto dnech trh sleduje vývoj na Ukrajině poté, co ruský prezident Vladimir Putin nařídil bojovou pohotovost vojsk v západním a centrálním Rusku.

Trh podpořily údaje, podle nichž prodej nových domů v USA v lednu nečekaně vzrostl a dostal se na maximum za pět a půl roku. Údaje zmírnily obavy z prudkého útlumu na trh bydlení.

Díky dobrým výsledkům výrazně rostly akcie maloobchodních společností Target a Lowe. Index maloobchodního sektoru se zvýšil o jedno procento.

Pozornost obchodníků se nyní upírá k dnešnímu projevu šéfky americké centrální banky (Fed) Janet Yellenové před bankovním výborem Senátu. Doufají, že si na základě jejího vystoupení udělají lepší představu o dalším vývoji měnové politiky v USA.

Americký dolar ve středu posiloval a vůči koši šesti hlavních měn stoupl nejvýše za dva týdny. Dolaru pomáhá napětí kolem Ukrajiny a Ruska, které nutí investory uchylovat se k bezpečnějším investicím. Dolaru pomohly také údaje o prodeji nových domů v USA.

Euro vůči dolaru oslabilo o 0,4 procenta na 1,3685 USD a během dne sestoupilo až na dvoutýdenní minimum 1,3584 USD. Dolar vůči jenu posílil o 0,1 procenta na 102,36 JPY. Dolarový index vzrostl o 0,3 procenta na 80,412 bodu a během dne vystoupil až na 80,524 bodu, nejvýše od poloviny měsíce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK