Švédská ekonomika ve 4. čtvrtletí zrychlila na tříleté maximum

28.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 28. února (ČTK) - Švédská ekonomika v posledním loňském čtvrtletí zrychlila meziroční růst na 3,1 procenta z úrovně 0,6 procenta ve třetím čtvrtletí. Bylo to její nejrychlejší tempo expanze za tři roky a téměř trojnásobek toho, co očekávali ekonomové oslovení agenturou Reuters. Plyne to z dnešních údajů švédského statistického úřadu. Za celý rok hrubý domácí produkt (HDP) Švédska stoupl o 1,5 procenta.

Proti předešlému čtvrtletí se výkon největší skandinávské ekonomiky zrychlil na 1,7 procenta po vzestupu o 0,5 procenta ve třetím kvartálu. Ekonomové čekali meziroční tempo 1,1 procenta a mezičtvrtletní růst 0,6 procenta.

Švédská ekonomika tak důrazně oživila z útlumu, v němž se nacházela od konce roku 2012. Dopomohlo jí zesílení růstu v USA a ukončení recese v eurozóně, což posílilo domácí produkci. Rostla také domácí spotřeba a vládní výdaje.

"Svědčí to o tom, že švédská ekonomika směřuje vzhůru, a signalizuje to příznivý vývoj v tomto roce," řekl agentuře Reuters ekonom Swedbank Knut Hallberg.

Akcelerace růstu ve Švédsku kontrastuje s dnešními údaji o HDP Dánska. Ekonomika jižního souseda Švédska klesla ve čtvrtém čtvrtletí proti předešlému o 0,5 procenta a meziročně rostla jen o 0,6 procenta.

Rychlému vzpamatování se Švédska z dopadů finanční krize pomohly zdravé veřejné finance země. Ty umožnily vládě snížit daně a zvýšit výdaje, což obojí podpořilo růst. Vláda předpokládá, že veřejný dluh Švédska klesne v příštích letech na zhruba 35 procent HDP proti zhruba 90 procentům v zemích západní Evropy, Velmi dobře jsou na tom i švédské banky, které tak mohou podporovat ekonomiku dostatkem úvěrů.

Vláda nyní očekává, že ekonomika letos poroste o 2,5 procenta. V roce 2015 se předpokládá další zrychlení na 3,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK