ANALÝZA: Technický výhled hovoří pro silnou českou korunu

29.09.2004 | , Reuters
MAKRODATA A EU


Podle londýnských technických analytiků má koruna zřejmě našlápnuto k dalším ziskům. Analytici předpovídají její posílení přinejmenším ke hladině 31 za euro. Ve středu dopoledne sice česká měna...

Koruna má zřejmě našlápnuto k dalším ziskům, říkají londýnští techničtí analytici a předpovídají její posílení přinejmenším ke hladině 31 za euro. Ve středu dopoledne sice česká měna sestoupila z měsíčních maxim na 31,375 za euro k úrovním kolem 31,500, ale analytici říkají, že koruna může brzy navázat na tučné zisky, jež zaznamenala v předchozích třech seancích.

"Koruna vypadá pěkně silně a mohla by se dostat zpátky na 31,30," řekla v úterý Elizabeth Millerová z firmy Redtower Research. "Krok zpátky na 31,60 by opět postavil trh spíše na dráhu stagnace, ale v tomto případě se přikláníme spíš na dolní stranu a čekáme (růst koruny) na 31,10/00."

Technický analytik Steven Wesiak z ABN Amro rovněž spekuluje na růst koruny: "Trh prolomil to, co mělo být podpůrnou hladinou, a postoupíme-li dál a překonáme 31,30, pak se s největší pravděpodobností pokusí zdolat důležitou úroveň 31,125." Wesiak dodal, že pod touto úrovní se trh zaměří na další zisky až ke 30,60 za euro. "Na horní straně bychom potřebovali dosáhnout 31,837, abychom se znovu rozhýbali směrem vzhůru, ale na 32 je silná bariéra."

Vzhledem k odlišným technickým vyhlídkám české koruny a polského zlotého by investoři mohli být v pokušení vstupovat do krátkých pozic ve zlotém a dlouhých v korunách. To znamená, že investoři by prodávali zlotý za eura a ta pak směňovali za koruny. Tento obchod by se ovšem prodražil, protože polské úrokové sazby jsou čtyři procentní body nad 2,5procentní hlavní českou sazbou. Vytrvalý růst zlotého začíná narážet na tuhý odpor, říkají techničtí analytici, a z krátkodobého hlediska by se tak polská měna mohla ocitnout pod tlakem. Zlotý za letošní rok posílil vůči euru už přes sedm procent. Za uplynulý měsíc však tempo růstu ubralo na síle a techničtí experti poukazují na klíčové podpůrné hladiny eura, které blokují další vzestup zlotého.

"Kurs 4,35 je skutečně klíčovou podporou pro euro proti zlotému z konce července a začátku srpna. Pokud ji začneme prolamovat, mohli bychom brzy vidět kurs 4,20," řekla Millerová ze společnosti Redtower.

Zlotý nakonec hladinu 4,35 prolomil ve středu dopoledne, kdy vystoupal až na roční maximum blízko 4,34 za euro. Maďarský forint se zřejmě bude nadále držet vůči euru v úzkém pásmu 247 až 250 s tím, že vybočení z tohoto rozmezí na té či oné straně by podle technických analytiků bylo klíčem ke krátkodobému vývoji kursu. Forint se ve středu obchodoval okolo 247,80 za euro. Slovenská koruna má podobně jako česká tendenci k dlouhodobému růstu.

"Tahle měna je už docela dlouho pěkně silná. Jsme zpátky u 40 (za euro) a čekáme pohyb ke 39,80/60," řekla Millerová. Pouze krok zpátky ke 40,15/20 by znamenal sklon ke stagnaci, dodala.

Slovenská koruna se ve středu odpoledne kotovala okolo 39,95 za euro .


Autor: James Thornhill
Přeložil: Jan Schmidt
15.9.2004

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU