Na Jobs.cz v únoru firmy vystavily meziročně o osm pct více míst

13.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. března (ČTK) - Počet nových pracovních míst na internetu letos rychle roste. Na portálu Jobs.cz v únoru zaměstnavatelé vystavili 22.351 míst, tempo meziročního růstu počtu nových pozic se tak zrychlilo z lednových šesti procent na únorových osm procent. ČTK o tom informovala společnost LMC, která Jobs.cz provozuje.

Oživení bylo nejvíce patrné ve strojírenství, průmyslu a výrobě a v případě dopravy a logistiky. Po předchozím útlumu začaly růst počty pozic v administrativě, v bankovnictví se zastavil propad. Nových míst pro absolventy proti loňskému únoru přibylo o 13 procent na 3937.

Uchazeči o zaměstnání na vystavené pozice zaslali 586.000 reakcí, o osm procent více než ve stejném období o rok dříve. Ovšem vůči rekordnímu počtu reakcí z ledna (702.000) šlo o pokles 16,5 procenta. Ochota ke změně zaměstnání od počátku letošního roku postupně narůstá také u lidí, kteří práci dosud mají.

"Příznivé známky celkem svižného oživování české ekonomiky evidentně posilují důvěru zaměstnavatelů v možnosti dalšího růstu, což se odráží také ve slibném oživení na pracovním trhu. Tempo růstu počtu nových pracovních míst na plný úvazek přitom od počátku roku znatelně zrychluje. Týká se to především průmyslu v čele se strojírenstvím, energetiky či dopravy a logistiky. Nezanedbatelný nárůst počtu volných pozic je patrný také v administrativě, v zákaznickém servisu a v celém sektoru služeb, kde v uplynulých měsících docházelo k propadům," uvedl analytik portálu Tomáš Ervín Dombrovský.

V jarních měsících tento pozitivní vývoj podle něj s největší pravděpodobností doplní tradiční sezonní práce. Do léta se proto prý dá očekávat postupné snižování počtu nezaměstnaných, nejspíš pod hranici 550.000

Počet nových míst na částečný úvazek v únoru vzrostl na 1055, na poptávce se podílely pěti procenty. Počet míst vhodných pro absolventy vystoupal na 3937, což je o 12 procent více než v lednu a o 13 procent více než v únoru o rok dříve. Firmy prostřednictvím Jobs.cz navíc v minulém měsíci obsazovaly též 5197 brigád, o sedm procent více než v lednu.

fd mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK