Teplická AGC po dvouleté rekonstrukci opět zapálila sklářskou pec

24.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Teplice 24. března (ČTK) - Po dvouleté rekonstrukci dnes teplické sklárny AGC Flat Glass Czech znovu zapálily sklářskou pec první výrobní linky. Rekonstrukce přišla na více než dvě miliardy korun a částečně ji podpořily evropské fondy. Společnost díky tomu rozšíří výrobu plochého skla pro automobilový průmysl a vytvoří 80 nových pracovních míst. Společnost to uvedla v tiskové zprávě.

První skleněné tabule z linky vyjedou ve druhé polovině dubna. Kapacita výrobní linky bude 500 tun skla denně. V závodě v Řetenicích mají sklárny tři linky.

Provoz zrekonstruované linky má být výrazně šetrnější k životnímu prostředí. "Dojde ke snížení energetické náročnosti výroby skla a také k významnému snížení emisí oxidů uhlíku, dusíku, síry a prachových částic," upřesnil ředitel závodu v Řetenicích Jiří Jangl. Dotace z evropských fondů umožnila například instalovat zařízení na využití zbytkového tepla pro ohřev plynů pro vytápění sklářské vany.

AGC Group vlastní v Česku pět výrobních závodů. Aktuálně investuje více než 100 milionů korun také do rozšíření závodu v Chudeřicích u Bíliny. Do českých skláren už společnost investovala více než 20 miliard korun.

Ve svých kmenových závodech AGC Flat Glass Czech zaměstnává 984 lidí. Dceřiné společnosti specializované na výrobu opracovaných skel zaměstnávají v České republice 680 lidí. Největší dceřiná společnost AGC Automotive Czech, vyrábějící autoskla, zaměstnává 1726 lidí. Autoskla dodává například automobilkám Škoda, Volkswagen, Mercedes, BMW či GM. Asi 60 procent produkce exportuje.

AGC Flat Glass Czech je pobočkou mezinárodní společnosti AGC Glass Europe. Mateřskou společností skupiny AGC je japonská Asahi Glass.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK