NWR bude v 2.čtvrtletí prodávat koksovatelné uhlí o 6 pct levněji

24.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Průměrná cena koksovatelného uhlí ze společnosti NWR se v letošním druhém čtvrtletí sníží ve srovnání s předchozími třemi měsíci o šest procent na 85 eur (zhruba 2330 Kč) za tunu, dohodla se těžební firma s odběrateli. ČTK to dnes sdělila NWR, která je majitelem černouhelné OKD. Sjednaná cena klesla už pro první čtvrtletí, a to o sedm procent.

V prvním čtvrtletí firma vytěžila 2,23 milionu tun uhlí. Prodala 1,24 milionu tun koksovatelného uhlí s průměrnou cenou 91 eur za tunu a 663.000 tun energetického uhlí za průměrně 60 eur za tunu. NWR nadále předpokládá, že za celý rok vytěží a prodá devět až 9,5 milionu tun uhlí. Větší podíl by mělo mít s 55 až 60 procenty koksovatelné uhlí. Loni firma prodala 9,71 milionu tun uhlí.

Pro 80 procent letošní očekávané těžby energetického uhlí NWR už dříve dohodla průměrnou prodejní cenu 54 eur za tunu, což je proti loňským cenám pokles o čtyři procenta. Zbývající pětinu předpokládané produkce energetického uhlí firma prodá za cenu stanovenou později během roku.

Na ceny uhlí je navázána dohoda státu s NWR o pomoci při útlumu těžby černého uhlí v Dole Paskov na Frýdeckomístecku. Podle dohody z tohoto týdne má těžba pokračovat tři roky a vláda zaplatí 600 milionů korun na sociální programy horníků. Dojednaná dohoda, kterou ještě bude schvalovat vláda a Evropská komise, bude neplatná, pokud by podle mezinárodních srovnávacích standardů od poloviny letoška do konce roku 2017 po tři po sobě následující čtvrtletí klesla cena uhlí pod 110 dolarů (zhruba 2180 Kč) za tunu.

Společnost NWR, která sídlí v Amsterodamu, patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, v níž má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala. NWR je kotována na burze v Londýně, Praze a Varšavě. Loni NWR kvůli odpisům majetku prohloubila čistou ztrátu na 970,27 milionu eur, předloni vykázala ztrátu 1,25 milionu eur. Hospodářské výsledky za letošní první čtvrtletí NWR zveřejní 15. května.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK