SZPI bude moci rychleji reagovat na krizové situace

14.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. května (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce bude moci reagovat rychleji v případě krizových situací, jako byla například předloňská metanolová kauza. Umožnit jí to má novela, kterou dnes poslanci schválili a odeslali do Senátu. Inspekce má mít nově možnost například zakázat užívání prostor osobě, která odmítne vpustit její inspektory do provozu.

Nyní může být podnikatel, který kontrolu inspektorům neumožní, opakovaně pokutován. SZPI mu však nemůže zakázat vstup do výrobny či skladu, v němž může vyrábět či přechovávat nebezpečné produkty.

Územní inspektoráty SZPI budou smět nově ukládat opatření i mimo svoji územní působnost. Půjde o případy, kdy budou mít podezření, že obchodní řetězec prodával nebezpečnou potravinu v dalších regionech. Podobně má být regionálním pobočkám inspekce umožněno vydávat opatření přesahující územní působnost v případech, kdy mají podezření, že stejnou nebezpečnou potravinu prodává více různých subjektů.

Novela má inspekci nově umožnit také zastavení prodeje potravinářských výrobků v případě, že jsou nejakostní nebo klamavě označené. Rozšířena na nejakostní či klamavě označené produkty má být také možnost provádět rozbory výrobku v laboratoři na náklady výrobce či prodejce. Toto opatření bylo dosud využitelné jen u nebezpečných výrobků.

Na návrh poslance ANO Josefa Vozdeckého Sněmovna vložila do zákona opatření proti pančování vína. Inspektoři budou mít právo nařídit jeho likvidaci. Týkat se to má vína s nepovoleným přídavkem vody, cukru, syntetického barviva nebo hroznového moštu ze třetích zemí. Opatření je namířeno i proti falšování geografického původu vína. Podle Vozdeckého je klamáním spotřebitele vydávat levné zahraniční víno za dražší české či moravské.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK