AGC Flat Glass spustil v Teplicích novou linku na výrobu autoskel

27.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Teplice 27. května (ČTK) - Společnost AGC Flat Glass Czech uvedla ve svém teplickém závodu do provozu modernizovanou linku na výrobu plochého skla pro automobilový průmysl. Investice v řádu stamilionů korun přinese 80 nových pracovních míst a úsporami energie a snížením emisí také přispěje ke zlepšení životního prostředí. Informace zazněla na dnešním slavnostním otevření provozu. Přesnou výši investice vedení společnosti zatím nesdělilo.

Zmodernizování a rozšíření výroby je podle předsedy představenstva AGC Flat Glass Czech Pavla Šedlbauera dalším krokem směřujícím k získání vedoucí pozice v produkci autoskel v Evropě. "Jedna z nejvýznamnějších investic skupiny AGC v Evropě v posledních letech je důkazem posilování pozice naší společnosti jakožto významného dodavatele skel pro automobilový průmysl," řekl. Každý osmý automobil vyrobený v Evropě má skla vyrobená v Chudeřicích nedaleko Teplic, kde má závod automobilová divize AGC Automotive.

Nová linka, jejíž kapacita je 500 tun skla denně, disponuje nejmodernější tavicí technologií založenou na předehřívání plynu a kyslíku. Díky tomu přináší pětadvacetiprocentní úsporu energie a výrazné snížení emisí - u oxidů dusíku o 80 procent, u oxidů síry o 30 procent a u oxidu uhličitého o 15 procent. I proto společnost dosáhla na evropské dotace z fondů LIFE+ a SILC, jejichž výše se pohybuje v řádech milionů eur. Díky evropským penězům se například podařilo instalovat zařízení na využití zbytkového tepla pro ohřev plynů na vytápění sklářské vany.

Získat do firmy s tisícovkou pracovníků 80 nových zaměstnanců nebyl v teplickém regionu s desetiprocentní nezaměstnaností, kde úřady práce evidují 9000 uchazečů o práci, žádný problém. "Po zaměstnání v našich závodech je velká poptávka," uvedl Šedlbauer. Společnost AGC pravidelně získává cenu pro zaměstnavatele roku v Ústeckém kraji a dokázala uspět i na republikové úrovni.

O masivní investici v teplickém závodě AGC Flat Glass Czech bylo rozhodnuto v roce 2011, tedy v době ekonomické recese. I proto byla modernizovaná linka spuštěna do provozu až letos v dubnu jako reakce na oživení evropské ekonomiky, především automobilového průmyslu. Na modernizaci pracovaly 2000 pracovníků ze 150 firem včetně odborníků společnosti AGC z Japonska a Belgie.

Skupina AGC, která zaměstnává po celém světě na 50.000 lidí, je jedním z nejvýznamnějších světových výrobců skla pro stavebnictví a automobilový průmysl. Je také špičkou ve výrobě skel pro displeje, v oblasti chemie a dalších speciálních materiálů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK