Akcie v USA na závěr týdne mírně vzrostly, dolar se stabilizoval

11.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. července (ČTK) - Americké akcie poslední den v týdnu mírně vzrostly, za celý týden však klesly a vykázaly nejhorší propad za měsíc. Investoři pouze vlažně zareagovali na první zběžné výsledky hospodaření a pokles cen ropy způsobil propad energetických firem.

V závěru obchodování index Dow Jones stoupl o 28,74 bodu, tedy 0,17 procenta na 16.943,81 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 2,89 bodu, čili 0,15 procenta, na 1967,57 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 19,29 bodu, neboli 0,44 procenta, na 4415,49 bodu. Za celý týden však Dow Jones klesl o 0,7 procenta, S&P 500 o 0,9 procenta a Nasdaq o 1,6 procenta.

Po zveřejnění hospodářských výsledků ztrácely akcie banky Wells Fargo. Její příjmy sice překonaly očekávání, bance se však poprvé od roku 2009 nepodařilo zvýšit zisk na akcii. Wells Fargo je první velkou americkou bankou, která zveřejnila hospodářské výsledky. Příští týden ji budou následovat Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase a Bank of America.

Naopak zpevňovaly akcie internetových firem, jako Amazon či eBay. Posílil také výrobce domácích spotřebičů Whirlpool, který oznámil, že koupí podíl v italské firmě Indesit. Před zveřejněním hospodářských výsledků rostly i akcie firmy General Electric.

Příští týden se zřejmě ponese ve znamení firemních výsledků. Údaje o hospodaření mají zveřejnit desítky pozorně sledovaných firem, včetně několika, které jsou součástí indexu Dow Jones.

Kurz amerického dolaru k jenu se po čtvrtečním poklesu stabilizoval a téměř beze změny zůstal i vůči euru. Ve čtvrtek investoři v reakci na zprávu o problémech přední portugalské banky BES kupovali bezpečný jen, který tak k euru stoupl nejvýše za pět měsíců a k dolaru na dvouměsíční maximum. Dnes se však situace uklidnila, protože banka ujistila že problémy jejích majitelů nejsou rizikem pro činnost banky a ústav má dostatek kapitálu.

V závěru obchodování zůstal kurz eura vůči dolaru beze změny na 1,3609 USD. Stejné to bylo i s kurzy jenu. K euru jen zůstal na hodnotě 137,89 JPY a k dolaru na 101,32 JPY. Ke koši šesti hlavních dolar stoupl o 0,07 procenta na 80,185 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK