Co týden dal?

12.11.2004 | , Finance.cz
Press centrum


Čas neúprosně chvátá. Opět je zde pátek a vy si můžete v pravidelném odpoledním čase přečíst, co nového se v právě uplynulém týdnu stalo ve světě, v Česku a také na našem serveru...

Posledních 7 dní ve světě
Zemřel Jásir Arafat. Vůdce Palestinského lidu, nositel Nobelovy ceny míru ale také mnohými nenáviděný terorista. Po krátkém léčení zemřel ve Francii, oficiální rozloučení se konalo dnes v Egyptě a v odpoledních hodinách byly ostatky převezeny do Ramalláhu, kde bude pochován.

Provinilý muž se dostavil na policii poté, co televize odvysílala ve zprávách detailní kamerový záznam jeho bankovní loupeže. Policisté jej však poslali domů s tím, že se má vrátit druhý den, uvedla v úterý policie města Albany. V USA je opravdu možné všechno.

Dlouhodobé zdražování ropy už možná skončilo vzhledem k rostoucím celosvětovým zásobám černého zlata a signálům, že vyšší ceny energie brzdí ekonomický růst, uvedla ve středu Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Vyšší produkce OPEC, oživení dodávek zemí stojících mimo ropný kartel a signály zpomalování růstu poptávky po palivech již přispěly k 15procentnímu poklesu cen ropy z říjnového rekordního maxima, poznamenala IEA.

Posledních 7 dní doma
U nás, v České republice, jsou hlavní událostí doplňovací volby do Senátu. V tuto chvíli ještě neznáme výsledky druhého kola, ale volby to budou velmi důležité. Občanská demokratická strana má v případě úspěchu většiny kandidátů z prvního kola (postoupilo 25 kandidátů ODS) šanci získat v Senátu většinu. Výsledky budou známé až v sobotu v noci.

Sazka, největší loterijní a sázková společnost u nás, zvýšila čistý zisk za devět měsíců na 1,26 miliardy korun z 1,06 miliardy před rokem. "Na výsledcích hospodaření se vedle výnosů ze sázkové a loterijní činnosti podílely především nižší náklady a vyšší tržby... především z dobíjení mobilních telefonů a prodeje vstupenek," uvedla firma ve zprávě.

Elektřina opět podraží. ČEZ, jeden z největětších výrobců elektřiny u nás, bude muset v příštích pěti letech zvýšit její cenu, aby mohl financovat výstavbu nových elektráren, uvedl v úterý generální ředitel Martin Roman. ČEZ hodlá investovat do nových zdrojů elektřiny zhruba 100 miliard korun. Současné ceny však nestačí na pokrytí těchto investic, řekl Roman.

Míra registrované nezaměstnanosti podle metodiky Evropského statistického úřadu klesla koncem října na 8,9 procenta z 9,1 procenta v září, oznámilo v pondělí Ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle původní metodiky, jež se v Česku používala do července, se nezaměstnanost meziměsíčně snížila na 9,9 procenta ze zářijových 10,1 procenta.

Posledních 7 dní na našem serveru
V nově spuštěné příloze s názvem "Konference" vám budeme pravidelně představovat aktuální konference, semináře, trainingy a fóra, které jsou určené pro zákazníky top a středního managementu z českých a slovenských podniků. Mediálním partnerem těchto seminářů je server Finance.CZ

Poradenské centrum v novém. Pokud máte nějaký problém, chcete poradit jak financovat nový dům nebo byt, chcete investovat nebo hledáte nejlepší penzijní fond, pak je vám k dispozici naše Poradenské centrum. Abychom dokázali najít nejlepší řešení, zavedli jsme do dotazů z oblasti financování bydlení a pojištění regionální členění. Váš dotaz se tak dostane k poradci z daného regionu a ten vám připraví kvalitní řešení přímo na míru. Svěřte se do rukou odborníků, ptejte se na našem Poradenském centru!

V sekci Penze připravujeme spoustu zajímavých novinek. Již příští týden vás s nimi seznámíme podrobněji, nalákat vás můžeme na první z článků, které budou porovnávat různé důchodové systémy ve světě s naším. Přečtěte si co čeká Slováky od Nového roku.

TIP On-line prodeje: Ten, kdo má uzavřené penzijní připojištění může platit nižší daně. Pokud účastník platí měsíčně příspěvky vyšší než 500 Kč, může si to, co je zaplaceno nad 6 000 Kč za zdaňovací období (rok) odečíst od základu daně z příjmu, maximálně však 12 000 Kč. Takže si spoří na stáří, ale současně využívá daňových úlev, které mu šetří peníze v současnosti. Pokud je smlouva uzavřena na konci roku, může se v prosinci zaplatit mimořádný příspěvek ve výši, která nám splní požadavky na optimální daňový odpočet. Využijte této možnosti a uzavřete si penzijní připojištění v našem prodejním centru co nejdříve, můžete tak platit méně na daních již letos.

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít:

  • STAVEBNÍ SPOŘENÍ = výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!
  • PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ = bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte 50% měsíčního příspěvku zpět!!!

Poradenství
Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradenství.finance.cz. Naleznete zde odpovědi na Vaše dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Dnes jsme pro Vás vybrali otázku z oblasti daní.

Otázka: "Dobry den, z prace v USA jsem si dovezla 1800 USD. Klesajici kurz dolaru mne velmi zneklidnuje. Uz ted jsem na vymenu penez cekala rok a nic mne nenuti penize vymenit. Doufala jsem ze po volbach prezidenta USA dolar posili. Zajimala by mne prognoza do budoucna. Pisete, ze do konce roku se to odhadnout da a pak je to uz tezke, presto prosim i o prognozu na delsi obdobi. Dekuji."
Odpověď: "Děkujeme za Váš dotaz. Odhadovat vývoj měn je opravdu velmi těžké a ani specialisté na obchody s měnami a investiční banky se v těchto odhadech neshodují. Část těchto odhadů očekává, že dolar bude z nynějších hodnot..."


Anketa
Anketní otázka tohoto týdne byla zaměřena na podnikatele. Ptali jsem se vás, ve které zemi byste chtěli rozvíjet podnikatelské aktivity. Výsledky jsou vzácně shodné, s malým náskokem vyhrálo Slovensko. Země nám (geograficky, historicky i jazykově) nejbližší. Německo a Spojení státy skončily s malým odstupem za Slovenskem a nejméně čtenářů vidí jako perspektivní k podnikání trhy Velké Británie a Španělska.

Hlasovat v další anketě můžete na domovské stránce www.finance.cz

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum