Ruské firmy Rosněfť a Novatek prý žádají o státní pomoc

19.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 19. září (ČTK) - Ruské energetické společnosti Rosněfť a Novatek žádají každá 80 až 150 miliard rublů (44,5 až 83,5 miliardy Kč) ze státního fondu. S odvoláním na ministra financí Antona Siluanova o tom dnes informovala ruská média. Oba podniky se staly terčem sankcí, které na Rusko kvůli jeho postupu vůči Ukrajině uvalily západní země.

Agentura Reuters připomíná, že podniky mají v důsledku sankcí omezený přístup k financím. Žádají proto ruskou vládu, aby investovala do nákupu jejich dluhopisů. \"Tyto návrhy zvažujeme,\" citovala Siluanova agentura ITAR-TASS.

Státní společnost Rosněfť je největším ruským producentem ropy. Novatek je největším nestátním producentem zemního plynu v Rusku.

Ruský list Vedomosti již v polovině srpna informoval, že Rosněfť chce získat státní pomoc v objemu 1,5 bilionu rublů. Některé zdroje ale už tehdy upozorňovaly, že vláda na takto vysokou podporu nepřistoupí.

Začátkem tohoto týdne pak ruský vicepremiér Arkadij Dvorkovič uvedl, že Rosněfť ještě oficiální žádost o pomoc nepředložila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK