V Norsku a Švýcarsku se žije nejlépe

07.01.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Česko patří do třicítky zemí s nejlepšími podmínkami pro život, jak vyplývá z renomované studie "Prosperity Index 2014". V žebříčku se hodnotí nejenom ekonomická vyspělost, ale i kvalita života občanů. Ve kterých zemích se žije nejlépe?

Za rok 2014 bylo hodnoceno 142 zemí světa dle řady ukazatelů. Výslední index prosperity od Legatum Institute hodnotí jednotlivé země světa podle: vyspělosti domácí ekonomiky, materiálního blahobytu občanů, osobní svobody občanů, úrovně zdravotnictví či po sociální stránce.

Kde jsou dobré podmínky pro seberealizaci?

Desítku zemí s nejlepšími podmínkami k životu tvoří Norsko, Švýcarsko, Nový Zéland, Dánsko, Kanada, Švédsko, Austrálie, Finsko, Nizozemí a USA. Všechny tyto země najdeme na předních místech ve většině významných ekonomických žebříčcích na světě. Vysoká osobní a ekonomická svoboda, výborné podmínky pro podnikání, fungující veřejná správa, dostupné a kvalitní školství a zdravotnictví, vysoká bezpečnost, to vše mají země na předních místech společné. V zemích s nejlepšími podmínkami k životu je nízká nezaměstnanost, dostatečná legislativní ochrana jednotlivců i firem a občané mají výborné pracovní podmínky a možnosti vlastní seberealizace. Hodnocení uzavírá desítka těchto zemí: Guinea, Sierra Leone, Haiti, Togo, Afghánistán, Jemen, Burundi, Kongo, Čad a Středoafrická republika.

Peníze hrají prim

Žebříček prosperity nezohledňuje pouze ekonomickou stránku věci, ale i další podmínky pro spokojený život. Přesto však přední místa patří ekonomicky nejvyspělejším zemím světa, protože peníze ovlivňují každodenní život často více, než by si někteří lidé přáli. Kvalitní sociální politika, propracované školství nebo důraz na ochranu životního prostředí, je bez dostatečné ekonomické vyspělosti nesmírně složitý. V zemích na předních místech jsou vyšší příjmy a rodiny mohou více utrácet za zábavu nebo rekreaci.

Medailové pozice? Norsko, Švýcarsko a Nový Zéland

V přiložené tabulce máme uvedenu třicítku zemí s nejlepšími podmínkami k životu. Více než polovina (16 zemí) jsou členské země EU. Podmínky k životu v Česku jsou při mezinárodním srovnání velmi dobré. V Česku je nejméně sociálně vyloučených občanů a nejméně občanů žije v chudobě ze zemí EU. Premianty v aktuální zprávě jsou Norsko, Švýcarsko a Nový Zéland.

Norsko je velmi vyspělá země. Nominální HDP na jednoho je v Norku dlouhodobě spolu s Lucemburskem, Katarem a Švýcarskem nejvyšší na světě. Podmínky pro podnikání jsou na velmi vysoké úrovni, přitom se sociálním aspektem. Norská infrastruktura je na špičkové úrovni a je inspirací pro ostatní země světa. Je rozvíjena citlivě s ohledem na životní prostředí.

Švýcarsko je považováno za bezpečné finanční centrum. Švýcarské bankovnictví je nejpropracovanější na světě. Curych je jedním z hlavních a nejdůležitějších světových bankovních a obchodních velkoměst. Národní ekonomika šlape jako proslavené švýcarské hodinky.

Ekonomika Nového Zélandu patří mezi nejliberálnější na světě. Krásné životní prostředí, jednoduché podmínky pro byznys a vysoká solidnost národních firem, to vše přispívá k vysoké osobní spokojenosti obyvatel.

Legatum Prosperity Index 2014

Pořadí

Země

1

Norsko

2

Švýcarsko

3

Nový Zéland

4

Dánsko

5

Kanada

6

Švédsko

7

Austrálie

8

Finsko

9

Nizozemí

10

USA

11

Island

12

Irsko

13

Velká Británie

14

Německo

15

Rakousko

16

Lucembursko

17

Belgie

18

Singapur

19

Japonsko

20

Hongkong

21

Francie

22

Taiwan

23

Malta

24

Slovinsko

25

Jižní Korea

26

Španělsko

27

Portugalsko

28

Spojené Arabské Emiráty

29

Česká republika

30

Uruguay

Pramen: Legatum Institute“Legatum Prosperity Index 2014“

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU