Co týden dal?

17.12.2004 | , Finance.cz
Press centrum


Sněmovna schválila státní rozpočet na rok 2005, Americká centrální banka zvýšila úrokovou sazbu o 25 bazických bodů, nejsledovanější televize Nova je zpět v rukou původních majitelů CME,...

Posledních 7 dní ve světě
Slovenská koruna v pondělí ráno vyskočila na historicky nejvyšší úroveň vůči euru, podpořena nákupy od zahraničních bank. Slovenská měna při ranním obchodování prorazila psychologickou hranici 39,0 koruny za euro a vyšplhala se až na 38,930 koruny. Později se lehce stáhla a v 11:30 se obchodovala na 38,950.

Americká centrální banka (Fed) v úterý podle očekávání zvedla klíčovou úrokovou sazbu o 25 bazických bodů na 2,25 procenta. Fed tak zpřísnil měnovou politiku letos již popáté, aby sazby zvedl na obvyklejší hladinu z předchozího 46letého minima.

Ropná firma Jukos požádala americký soud o ochranu před věřiteli, a bude se tak snažit zabránit i tomu, aby Rusko prodalo 19.prosince její hlavní ropnou divizi. Společnost to uvedla ve středu.

Ceny ropy ve středu odpoledne vyletěly nahoru poté, co Úřad informací o energetice zveřejnil týdenní údaje o zásobách paliv ve Spojených státech.

Největší nizozemská banka ABN AMRO ve čtvrtek oznámila, že propustí 2850 zaměstnanců zabývajících se vypořádáním a evidencí obchodů a informačními technologiemi, aby stlačila náklady na úroveň konkurence.

Evropská unie zřejmě dá v pátek definitivně zelenou Bulharsku a Rumunsku ke vstupu do EU v roce 2007 a k zahájení přístupových rozhovorů s Chorvatskem v dubnu příštího roku.

...více informací naleznete na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters

Posledních 7 dní doma
Ministerstvo financí navrhne vládě zákon, který předpokládá vydání státních dluhopisů až do výše 72,6 miliardy korun na pokrytí rozpočtového schodku v roce 2005.

Společnost Central European Media Enterprises (CME) v pondělí uvedla, že se dohodla na koupi televizní stanice TV Nova za 642 milionů dolarů (14,75 miliardy korun) v hotovosti a akciích. Společnost uvedla, že kontrolní podíl v televizi získá přibližně za 529 milionů dolarů v hotovosti a 3,5 milionu svých akcií.

Orco Property Group umístí na pražskou burzu akcie a konvertibilní dluhopisy. Emise se plánuje na počátek příštího roku, uvedla firma v úterním prohlášení. Orco oznámila, že požádá o kotaci 4,62 milionu kusů akcií, které se v současnosti obchodují na burze Euronext. Současně připraví i emisi konvertibilních dluhopisů s kuponem 5,25 procenta splatných v roce 2011.

Evropská komise začala důkladně prošetřovat možnou státní pomoc upřednostňující Třinecké železárny, uvedl v úterý exekutivní orgán EU. "Komise má důvod si myslet, že jisté transakce, které byly mezi českou vládou a Třineckými železárnami realizovány v dubnu roku 2004, mohly zahrnovat státní pomoc, jež by nemusela být v souladu s předpisy Evropské unie," uvedla pro agenturu Reuters komise.

Druhý blok jaderné elektrárny Temelín bude ve středu večer odstaven kvůli plánované údržbě, uvedl mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Odstávka by měla trvat do konce týdne.

Poslanecká sněmovna ve středu ve třetím, zavěrečném čtení schválila vládní návrh státního rozpočtu na rok 2005. V příštím roce tak může vláda utratit 908,4 miliardy korun při plánovaném deficitu 83,6 miliardy korun. Rozpočet počítá napřesrok se zvýšením příjmů o 9,4 procenta, zatímco výdaje by měly stoupnout o 4,5 procenta.

...více informací naleznete na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters
 

Posledních 7 dní na našem serveru
V sekci Kapitálový trh se věnujeme také alternativním investicím a tak jsme pro vás připravili nové informace o Certifikátech. Ty jsou velmi moderním a ve státech EU oblíbeným investičním nástrojem a tak si zaslouží pozornost investorů současných i potenciálních.

Zaktualizovali jsme pro Vás v sekci FIRMY programy jednotlivých bank pro malé a střední podniky a také druhy dotací vyhlašovaných institucemi České republiky pro právnické a fyzické osoby, občanská sdružení, obce a města, podnikatele a další subjekty.

Jste fyzická osoba, student či podnikatel a chcete si založit účet? Aktuální informace o běžných účtech jednotlivých bank naleznete zde.

Nový rok se již blíží, a proto jsme pro Vás připravili daňový kalendář pro rok 2005. Pomůže Vám lépe se zorientovat v daňových povinnostech.

On-line prodej
TIP On-line prodeje: Neplaťte stavebním spořitelnám víc než musíte. Využijte slevy při uzavírání stavebního spoření pro mladé. Konec roku se blíží a stavební spoření lze sjednat on-line v našem prodejním centru. https://prodej.finance.cz/

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít:

STAVEBNÍ SPOŘENÍ = výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ = bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte 50% měsíčního příspěvku zpět!!!


Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Můžete zde najít odpovědi na vaše dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Tentokrát se podíváme do oblasti investic.

Otázka: "Dobry den, chci co vyhodne investovat a zhodnotit volne ulozench 200 000 kc. Nevim ale kam ani jak, poradite mi?"

Odpověď: "Mohu Vam nabidnout nekolik variant z nichz jako nejvyhodnejsi povazuji investici do indexovych akcii (certifikatu), popripade spravu portfolia a hned Vam vysvetlim proc. Mate pred sebou tezkou volbu a nekolik variant. V dotazu hovorite o "vyhodnem investovani" a ja se tedy vyhnu ulozkam ve forme terminovanych vkladu etc a prejdu k investicnim instrumentum. a) podilove fondy - nevyhodne. Co se tyce podilovych fondu - je potreba zde..."

Celou odpověď naleznete zde.

Fintriky

Tématem předvánočních finančních tipů a triků tohoto týdne josu Vánoce. Tento týden jsme psali o vánočních přáních, o cukroví, o vánočním úklidu, stromečku a také jsme se podívali na to, jak je možné prožít Štědrý den jinde než doma. Vánoční téma nám vydrží i do příštího týdne. Máte se na co těšit.

Anketa

V tomto týdnu jsme vám v naší anketě na www.finance.cz položili tuto otázku:  "Kde se chystáte strávit vánoční svátky?"

Zde jsou odpovědi (a nutno říci, že velmi zajímavé) od našich čtenářů:

  • domov (61 %)
  • hory domácí (20 %)
  • hory  v zahraničí (19 %)

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum