Dolar posiluje díky příznivým vyhlídkám americké ekonomiky

13.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. ledna (ČTK) - Americký dolar dnes posiluje díky příznivým hospodářským vyhlídkám Spojených států. Ty podporují očekávání, že americká centrální banka (Fed) letos začne zvyšovat své úrokové sazby. Euro vůči dolaru oslabilo o půl procenta na 1,1776 USD.

Takzvaný dolarový index, který sleduje vývoj dolaru vůči koši šesti předních světových měn, se dnes zvýšil o 0,4 procenta na 92,302 bodu. Od začátku letošního roku si tak připsal již 2,3 procenta, napsala agentura Reuters.

Nárůst úroků v USA by posílil atraktivitu dolaru. Někteří investoři však vzhledem k celosvětovému poklesu inflace spojenému s levnější ropou začínají pochybovat, zda by zvyšování úroků bylo moudrým krokem. \"V každém případě zůstává dolar alespoň prozatím lepší investicí než většina ostatních předních měn,\" tvrdí analytik Omer Esiner z firmy Commonwealth Foreign Exchange.

Jednotnou evropskou měnu tlačí dolů očekávání, že Evropská centrální banka (ECB) ve snaze o podporu hospodářského růstu a odvrácení deflace v brzké době zahájí rozsáhlé nákupy vládních dluhopisů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK