Co týden dal? Platební morálka podniků se zlepšila

20.03.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Platební morálka českých podniků se v posledních dvou letech zlepšila, přesto je přibližně šest procent firem problémových. Vyplývá to z indexu platební morálky úvěrové pojišťovny KUPEG, lídra českého trhu komerčního úvěrového pojištění. V porovnání s předkrizovým rokem 2007 zůstává platební morálka firem o 30 procent horší. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Míra nezaměstnanosti na Slovensku po nárůstu v předchozích dvou měsících v únoru mírně klesla a dosáhla 12,32 procenta. Drží se tak blízko dlouhodobých minim. V lednu bylo bez práce 12,39 procenta obyvatel, řekl novinářům Marián Valentovič, šéf slovenského ústředí práce, které zastřešuje tamní úřady práce.
Více informací

Růst čínské ekonomiky bude v letošním i příštím roce dál zpomalovat. Předpověděla to Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Čína se podle ní dostává prostřednictvím reforem na cestu pomalejšího, ale udržitelnějšího hospodářského růstu.
Více informací

Spotřebitelské ceny v eurozóně i v celé Evropské unii pokračovaly v únoru v poklesu. V zemích používajících euro se meziročně snížily o 0,3 procenta, v celé EU pak o 0,2 procenta. Ve svém druhém odhadu to oznámil statistický úřad Eurostat. Ceny ovšem klesaly pomaleji než v lednu. Meziroční míra inflace v eurozóně v lednu činila 0,6 procenta a v celé EU 0,5 procenta.
Více informací

Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku tento měsíc pokračuje v růstu a dostala se na nejvyšší úroveň od loňského února. Ukázal to průzkum, jehož výsledky zveřejnil německý institut ZEW. Důvěra v největší evropskou ekonomiku se zvyšuje už pátý měsíc v řadě, institut ale upozornil, že celková očekávání tlumí nedostatečný pokrok v řecké a v ukrajinské krizi.
Více informací

Z řeckých bank byly ve středu vybrány vklady za zhruba 300 milionů eur (8,2 miliardy Kč), což je nejvíce od únorové dohody řecké vlády s eurozónou na prodloužení finanční pomoci. Agentuře Reuters to řekli dva vysoce postavení řečtí bankéři. Střadatelé se podle nich obávají, že evidentní zhoršování vztahů mezi Aténami a věřiteli by mohlo vést až k tomu, že další pomoc bude této zadlužené zemi odmítnuta, a Řecko tak bude nuceno vyhlásit státní bankrot.
Více informací

Švýcarsko se dohodlo s Evropskou unií na automatické výměně daňových údajů od roku 2018. Oznámilo to švýcarské ministerstvo financí. Dohoda, která by měla pomoci v boji proti daňovým únikům, ale ještě musí být oficiálně podepsána a Švýcaři by o ní mohli hlasovat v referendu, upozorňuje agentura Reuters.
Více informací

Evropská centrální banka (ECB) poskytla komerčním bankám další peníze z programu levných dlouhodobých úvěrů. Komerční banky si v rámci třetího kola programu půjčily celkem 97,8 miliardy eur (zhruba 2,7 bilionu Kč). Zájem o úvěry tak výrazně překonal očekávání analytiků, kteří počítali s částkou 40 miliard eur.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v únoru dále klesla na 2,27 procenta a dostala se tak na novou nejnižší hodnotu za dobu sledování. Předchozí minimum bylo letos v lednu, kdy průměrná sazba činila 2,34 procenta, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace. Na maximu byl index v srpnu 2008, kdy činil 5,82 procenta.
Více informací

Internetový obchod Amazon zatím neplánuje stavbu dalšího distribučního centra v ČR. To, které by mělo zahájit provoz na podzim v Dobrovízi u Prahy, tak bude jediné v republice. Střední a východní Evropu nyní pokrývají i tři nová polská centra, poptávka v regionu ale roste ročně zhruba o 20 procent a podobný je i celosvětový trend. O stavbě dalšího centra ve střední či východní Evropě tak bude společnost podle mluvčího české pobočky Amazon Karla Taschnera teprve rozhodovat. Distribuční centrum Amazonu mělo původně vzniknout i v Brně, po průtazích města ohledně změny územního plánu ale developer od stavby ustoupil.
Více informací

Prodej mobilních telefonů v Česku loni stoupl o 18 procent na rekordních téměř 3,3 milionu zařízení. Objem prodeje poprvé překročil třímilionovou hranici. Chytré telefony tvořily 65 procent trhu. Uvedla to analytická firma GfK.
Více informací

Platební morálka českých podniků se v posledních dvou letech zlepšila, přesto je přibližně šest procent firem problémových. Vyplývá to z indexu platební morálky úvěrové pojišťovny KUPEG, lídra českého trhu komerčního úvěrového pojištění. V porovnání s předkrizovým rokem 2007 zůstává platební morálka firem o 30 procent horší.
Více informací

Ministerstvo dopravy hledá způsob, jak urychlit opravu dálnice D1 a zároveň řidičům maximálně ulehčit průjezd zavírkami. Řešením může být zvýšení počtu uzavírek, které silničáři budou opravovat najednou, a zároveň zajištění co možná nejširších pruhů v místě oprav. To by mohlo vyřešit například zúžení středního dělícího pásu, řekl na konferenci k opravám dálnice D1 ministr dopravy Dan Ťok.
Více informací

Česká ekonomika by měla v letošním roce zrychlit růst na 2,8 procenta a následně v roce 2016 až na 2,9 procenta. Vyplývá to z zveřejněných odhadů poradenské společnosti EY. Ekonomika letos zrychlí díky nízkým cenám ropy, které povedou k nižší inflaci a růstu reálných příjmů domácností. Loni ekonomika stoupla o dvě procenta.
Více informací

Stát nejspíše zakáže dovoz sudového vína. Do budoucna by se mohlo dovážet a dále prodávat pouze v baleních s etiketou o objemu do 25 litrů, která nelze znovu plnit. Po jednání s vinaři to novinářům řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Domácí vinaři budou moci sudové víno prodávat kromě svých sklepů či prodejen i ve smluvních vinotékách. Smlouvy by však měla nově evidovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Ministerstvo chce novelu předložit vládě do konce prvního pololetí.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU