Euro kvůli vývoji kolem řeckého dluhu klesá vůči dolaru

30.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. března (ČTK) - Evropská měna dnes oslabuje vůči dolaru kvůli obavám, zda se Řecku podaří zajistit si další finanční pomoc ještě před tím, než mu dojde hotovost, což má být zhruba za tři týdny. Dolaru pomáhá k růstu rovněž očekávání, že americká centrální banka (Fed) ještě letos zvýší úrokové sazby.

 

V 17:20 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,6 procenta na 1,0823 USD. Za celé čtvrtletí zatím euro ztrácí k dolaru 10,4 procenta, což je nejvyšší pokles od třetího čtvrtletí 2008. K jenu však euro vzrostlo o 0,2 procenta na 129,95 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,7 procenta na 120,07 JPY.

Atény jsou velmi optimistické ve výhledu dalšího vývoje jednání s věřiteli o uvolnění dalších peněz z balíku pomoci v celkovém objemu 240 miliard eur. Německo však zopakovalo, že chce podrobnější seznam reforem.

Obavy z výsledku jednání částečně zmírnila příznivá statistika. Důvěra v ekonomiku eurozóny stoupla nejvýše od července 2011 a inflace v Německu v březnu stoupla na 0,3 procenta, což posiluje naději, že eurozóně se podaří odvrátit hrozbu deflace, tedy poklesu spotřebitelských cen.

Euro rovněž zůstává pod tlakem kvůli rozdílené politice Fedu a Evropské centrální banky. Analytici se domnívají, že by se kurz eura mohl kvůli tomu ještě v letošním roce dostat na paritu s dolarem, tedy že by kurz byl jedna ku jedné. Dolaru pomohlo páteční vyjádření šéfky Fedu Janet Yellenové, které potvrdilo očekávání, že Fed začne zvyšovat úrokové sazby ještě letos.

Investoři se tento týden zaměří hlavně na páteční údaje o vývoji nezaměstnanosti v USA. Pokud počet pracovních míst silně poroste, zvýší to mezi investory naději, že úroky v USA porostou spíše dříve než později. Analytici podle ankety uskutečněné agenturou Reuters čekají, že v březnu vznikne v USA 245.000 nových pracovních míst a míra nezaměstnanosti zůstane na 5,5 procentech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK