Americké akcie před velikonočními svátky oživily, dolar klesl

02.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. dubna (ČTK) - Americké akciové trhy dnes stouply, a oživily tak ze ztrát předešlých dvou dní. Investory podpořily příznivé zprávy z domácího trhu práce. Klíčová zpráva o březnovém vývoji zaměstnanosti v USA se očekává v pátek. Akciové trhy v USA budou kvůli velikonočním svátkům ten den zavřené a na napjatě očekávané údaje nebudou moci ihned reagovat. Americký dolar dnes navzdory příznivým údajům z domácí ekonomiky klesal.

Index Dow Jones stoupl o 0,4 procenta na 17.763,24 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 se zvýšil o skoro 0,4 procenta na 2066,96 bodu a index technologického trhu Nasdaq připsal 0,14 procenta na 4886,94 bodu.

V celém zkráceném týdnu Dow Jones stoupl o 0,3 procenta, S&P 500 rovněž o 0,3 procenta a Nasdaq o 0,1 procenta klesl.

Investory dnes podpořily zprávy, podle kterých počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA minulý týden nečekaně klesl. Ty přišly po středeční méně přesvědčivé statistice, která ukázala, že soukromý sektor vytvořil minulý měsíc méně příležitostí, než se čekalo.

Ekonomové oslovení agenturou Reuters očekávají, že ekonomika USA vytvořila v březnu 245.000 pracovních míst, o zhruba 50.000 méně než v únoru. Podle analytika Johna Careyho ze společnosti Pioneer Investment Management by bylo překvapením, kdyby byly páteční údaje horší.

Trh zatím podle všeho příliš nereagoval na oznámení rámcové dohody mocností s Íránem o jeho jaderném programu, napsala agentura AFP. Následovat nyní mají rozhovory o konečné dohodě, která by mohla vést k ukončení protiíránských sankcí a umožnit příliv íránské ropy na světový trh, což by znamenalo další tlak na pokles cen ropy.

Dolar dnes klesal k euru i k dalším hlavním měnám. Obchodníci vybírali zisky před páteční zprávou o zaměstnanosti, která by mohla zklamat ty investory, kteří doufají v růst dolaru, a při slabším objemu obchodů způsobit kolísavost.

Dolarový index, který měří výkon americké měny ke koši šesti zahraničních měn, před koncem newyorského obchodování ztrácel 0,7 procenta na 97,485 bodu. Euro k dolaru stouplo o více než jedno procento na 1,0886 USD.

Akciové trhy v USA budou v pátek kvůli velikonočním svátkům zavřené, stejně jako většina evropských burz. Federální úřady v USA však budou fungovat, stejně jako mnoho obchodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK