Obchodníkům vzrostly tržby v únoru o 6,3 pct, nejvíce za šest let

03.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. dubna (ČTK) - Tržby obchodníků se v únoru zvýšily meziročně o 6,3 procenta. Jde o nejrychlejší tempo růstu od října 2008, uvedl dnes Český statistický úřad. Lidé utráceli více zejména za pohonné hmoty, jejichž ceny po několikaměsíčním poklesu dosáhly dna a začaly růst. Nejvíce vzrostly tržby internetovým prodejcům, naopak menší zájem zákazníků zaznamenali prodejci oblečení a bot.

Prodej pohonných hmot v únoru stoupl o 10,3 procenta. Prodejci nepotravinářského zboží si polepšili o 7,9 procenta a obchody s potravinami o 3,2 procenta.

Internetovým prodejcům únorové tržby vzrostly meziročně o čtvrtinu. O více než pětinu (21,7 procenta) stouply tržby prodejnám s počítači a telefony. V obchodech s oblečením a obuví ale lidé utratili o 1,6 procenta méně peněz než loni v únoru.

Proti lednu únorové tržby klesly o desetinu procenta. V lednu si obchodníci polepšili proti loňsku o revidovaných 5,8 procenta, což bylo stejné meziroční tempo růstu jako v prosinci, kdy vrcholí vánoční nákupy.

Dynamiku vývoje tržeb letos ovlivňuje změna metodiky ČSÚ, který od ledna do hlavního ukazatele nezahrnuje údaje za prodej aut. Ty celková čísla většinou zvyšovaly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK