Dolar výrazně klesl kvůli neuspokojivým údajům o trhu práce v USA

03.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. dubna (ČTK) - Americký dolar dnes výrazně oslabil kvůli neuspokojivým údajům o březnovém vývoji trhu práce ve Spojených státech. Údaje podpořily spekulace o tom, že americká centrální banka (Fed) by mohla držet úrokové sazby na rekordním minimu déle, než se předpokládalo.

Euro se bezprostředně po zveřejnění údajů vyšplhalo vůči dolaru až na týdenní maximum 1,1027 USD. Později jednotná evropská měna o část zisků přišla a prodávala se za 1,0975 USD. Oproti čtvrtku tak vykazovala nárůst o zhruba 0,9 procenta. Objem obchodů byl dnes velmi nízký, protože velká část finančních trhů je kvůli velikonočním svátkům uzavřena.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že ekonomika USA v březnu vytvořila 126.000 nových pracovních míst. To představuje nejmenší přírůstek od prosince 2013. Analytici přitom počítali se vznikem 245.000 nových pracovních příležitostí.

\"Mohlo by to posunout předpokládaný termín zvýšení základní úrokové sazby Fedu o čtvrt procentního bodu z června na pozdější část roku,\" řekl k údajům analytik Daniel Morris ze společnosti TIAA-CREF.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK