Akcie v USA dopoledne posilovaly v čele s energetickými firmami

06.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. dubna (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dopoledne posilovaly, dařilo se hlavně energetickým společnostem. Investoři očekávají, že centrální banka USA (Fed) posune zvýšení úrokových sazeb na pozdější dobu, což by mělo snížit tlak na posilovaní dolaru a hospodářské výsledky nadnárodních firem.

V poledne místního času (18:00 SELČ) index Dow Jones stoupl o 0,7 procenta na 17.890 bodů a širší index Standard & Poor\'s 500 o 0,7 procenta na 2082 bodů. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 0,6 procenta na 4914 bodů.

Spekulace o možném odsunutí růstu úroků a jeho pozitivním vlivu na hospodářské výsledky překonaly i nad obavami investorů z oslabení ekonomiky způsobené poslední statistikou. Ministerstvo práce v pátek uvedlo, že zaměstnavatelé v USA vytvořili v březnu jen 126.000 nových pracovních míst, nejméně za více než rok. Analytici čekali vznik až 245.000 míst.

Dnešní zpráva institutu ISM pak ukázala, že tempo růstu v americkém sektoru služeb v březnu kleslo nejníže za tři měsíce. Podle organizace Markit však sektor služeb expandoval nejrychleji od srpna.

Investoři se obávají, že série slabých ekonomických údajů může naznačovat, že americká ekonomika ztrácí hybnost. Nicméně slabé údaje také snižují tlak na růst dolaru. Silný dolar má negativní vliv na firmy orientované na zahraniční trhy, protože zdražuje americké zboží v zahraničí a snižuje zisk těchto firem ze zahraničí při převodu na dolary, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK