Americké akcie díky nadějím na pozdější zvýšení úroků stouply

06.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. dubna (ČTK) - Americké akciové trhy zahájily týden vzestupem. Páteční slabé údaje z domácího trhu práce zvýšily mezi investory naděje na to, že centrální banka USA (Fed) odsune zvýšení úrokových sazeb na pozdější dobu. Pozdější normalizace měnové politiky by měla snížit tlak na posilovaní dolaru a hospodářské výsledky nadnárodních firem.

V závěru newyorského obchodování Dow Jonesův index stoupl o 0,66 procenta na 17.880,85 bodu a širší index Standard & Poor\'s 500 posílil shodným tempem na 2080,62 bodu. Index technologického trhu Nasdaq získal 0,62 procenta a uzavřel na 4917,32 bodu.

Ministerstvo práce v pátek uvedlo, že zaměstnavatelé v USA vytvořili v březnu jen 126.000 nových pracovních míst, nejméně za více než rok. Analytici přitom čekali takřka dvojnásobnou tvorbu míst. Další slabší zpráva z ekonomiky přišla dnes, kdy údaje institutu ISM ukázaly, že tempo růstu v americkém sektoru služeb bylo v březnu nejpomalejší za tři měsíce.

Spekulace o možném odsunutí růstu úroků převládly nad obavami investorů z oslabení ekonomiky, protože uvolněná měnová politika podporuje růst na Wall Street. Horší údaje také snižují tlak na další posilování dolaru, které má negativní vliv na výsledky firem orientovaných na export.

Americký dolar dnes nakonec smazal počáteční ztráty, jimiž trh reagoval na slabé páteční údaje. Projevil se v tom nízký objem obchodů způsobený velikonočními svátky, řekli analytici agentuře Reuters. Podle nich se na devizovém trhu odrazí páteční zpráva v plné síle zřejmě až v dalších dnech.

Euro v závěru dne oslabilo k dolaru o 0,3 procenta na 1,0940 USD, třebaže předtím se vyhouplo až úrovni 1,1040 USD. Dolar vůči jenu posílil o 0,5 procenta na 119,52 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK