Monitorovací systém evropských fondů je připraven ke spuštění

07.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. dubna (ČTK) - Monitorovací systém evropských fondů MS2014+ za stovky milionů korun, o který se kvůli údajným pochybnostem s výběrovým řízením zajímá policie, je připraven ke spuštění. Čeká se na vypsání prvních výzev k předkládání projektů, řekla dnes novinářům náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Olga Letáčková. Ministerstvo (MMR) od loňského podzimu školí úředníky jednotlivých ministerstev i první zájemce o dotace.

\"Systém je připraven na ostrý provoz a vyhlašování prvních výzev. Během podzimu jsme ho naplnili daty, hlavně z úrovně Dohody o partnerství. Nyní čekáme, až řídicí orgány do systému vloží data za jednotlivé operační programy,\" řekla Letáčková.

První výzvy mohou však resorty, pod které spadají operační programy, vyhlašovat až po jejich schválení Evropskou komisí. To by se mělo stát na přelomu dubna a května.

Ostrý start ani samotné fungování systému podle Letáčkové vyšetřování policie nemůže ohrozit. Policie reagovala na předběžné závěry auditu ministerstva financí, podle nichž provázelo výběrové řízení množství chyb. MMR s tím nesouhlasí. \"Se závěry první části auditu se neztotožňujeme, k většině jsme předkládali protiargumenty,\" řekla Letáčková a dodala, že dodavatel softwarového řešení Tesco SW uspěl v konkurenci sedmi firem. \"Ministerstvo zvolilo ekonomicky nejvýhodnější nabídku,\" uvedla. Ve výběrové komisi zasedalo devět lidí z několika ministerstev a odborníci.

Problémy se systémem podle náměstkyně neodhalilo ani předchozích 23 auditů a kontrol, včetně jiného auditu zadávaného ministerstvem financí. \"V minulosti jsme nechali udělat i znalecký posudek na předpokládanou cenu, ze kterého vyplynulo, že cena je v místě a čase obvyklá,\" dodala Letáčková.

Monitorovací systém evropských strukturálních a investičních fondů (ESIF) pro programové období 2014-2020 (MS2014+) nahrazuje nynější tři rozdílné systémy řízené třemi ministerstvy. Do systému budou žadatelé o dotaci zadávat své žádosti. Řídicí orgány prostřednictvím systému budou vyhlašovat jednotlivé výzvy a přijímat konkrétní projekty.

Výběrové řízení na tvorbu systému, poskytování služeb a servisní podpory a rozvoj aplikace v roce 2013 vyhrála za 567 milionů korun společnost Tesco SW. Za samotnou aplikaci MMR vyplatilo zhruba 49 milionů korun, vybudování záložního pracoviště vyšlo na 108 milionů korun. Za pořízení hardwaru a infrastruktury serverovny zaplatilo MMR 160 milionů korun, na dalších 3,594 milionu korun vyjde roční provoz počítačů a serverů. Všechny částky jsou bez DPH. Systém MS2014+ by měl, byť po roce 2020 v omezené míře, fungovat do roku 2030.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK