Royal Dutch Shell jedná o převzetí britské plynárenské skupiny BG

08.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. dubna (ČTK) - Britsko-nizozemský ropný koncern Royal Dutch Shell jedná o převzetí britské plynárenské skupiny BG Group. O rozhovorech, které jsou údajně v pokročilé fázi, BG informovala v noci na dnešek. Transakce, která by při zahrnutí dluhu BG stála Shell asi 60 miliard dolarů (zhruba 1,5 bilionu Kč) by byla první megafúzí v odvětví těžby ropy a plynu za více než desetiletí a čtvrtým největším spojením v tomto sektoru od roku 1996, uvádějí údaje agentury Thomson Reuters.

Shell, který je s tržní hodnotou 202 miliard dolarů největší ropnou společností v Evropě, by si získáním BG výrazně posílil pozici v těžbě zemního plynu. Co do velikosti by se přiblížil americkému rivalovi Exxon Mobil, který je s kapitalizací 360 miliard dolarů největší veřejně obchodovanou ropnou společností světa. Tržní hodnota BG činí 46 miliard dolarů, uvedl Reuters.

Úspěšné završení rozhovorů by poskytlo Shellu přístup k rozsáhlým projektům BG v těžbě plynu v Brazílii, východní Africe, Austrálii, Kazachstánu a Egyptě a k ambiciózním projektům na poli zkapalněného zemního plynu (LNG). BG se v poslední době dostala do potíží kvůli problémům v Egyptě a musela z hodnoty svého majetku odepsat asi šest miliard dolarů. Její celoroční zisk klesl o osm procent a firma snížila letošní plán investičních výdajů o 36 procent.

Loňský propad cen ropy nutí těžaře snižovat náklady a jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je vzájemné spojování. V poslední době se objevila řada spekulací o fúzích a převzetích a o BG se v nich často mluví jako o možném cíli.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK