Finanční pomoc od zemí OECD byla loni opět rekordní

08.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. dubna (ČTK) - Výše rozvojové pomoci od členských zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) byla loni opět rekordní, i když se pouze nepatrně zvýšila ve srovnání s předchozím rokem. Příliv peněz do nejchudších zemí světa se však opět snížil, vyplývá z dnešní zprávy OECD.

Celkem členové OECD věnovali na pomoc rozvojovým zemím 135,2 miliardy USD (3,4 bilionu Kč), v roce 2013 to činilo 135,1 miliardy USD. Oficiální rozvojová pomoc pro nejchudší země však klesla o 16 procent. Mohlo za to hlavně vysoké odpuštění dluhu Barmy v roce 2013. I při úpravě o odpuštěný dluh se však pomoc snížila, a to o osm procent.

Z 28 zemí OECD, které jsou členy Výboru pro rozvojovou pomoc (DAC), jich 13 loni svoji zahraniční pomoc zvýšilo a 15 snížilo.

Podle generálního tajemníka OECD Angela Gurríy je nicméně povzbudivé, že rozvojová pomoc zůstala na historickém maximu, když některé dárcové země se musely potýkat s vážnou ekonomickou krizí. \"Letos bude naším úkolem najít cesty jak dostat více této pomoci do zemí, které ji potřebují nejvíce, a zajistit, že získáme co nejvíce z každého utraceného dolaru,\" prohlásil Gurría.

Nejvíce peněz loni věnovaly Spojené státy, a to 32,7 miliardy USD. Následovaly Británie, Německo, Francie a Japonsko. V poměru k hrubému domácímu produktu vydaly nejvíce Spojené arabské emiráty, i když tento poměr se snížil na 1,17 procenta HDP z 1,34 procenta.

Bilaterální pomoc africkému kontinentu klesla o pět procent na 28 miliard USD. Z toho 25 miliard dostala subsaharská Afrika.

Podle výkonného ředitele sdružení ONE Campaign, které se zabývá bojem se světovou chudobou, Adriana Lovetta je však šokující pokles pomoci pro nejméně rozvinuté země. Údaje DAC podle něj ukazují, že do těchto zemí šlo o 6,7 miliardy USD méně. Týdně tak pomoc pro tyto země klesla o 128 milionů USD, což odpovídá výdajům za očkovací látky pro šest milionů dětí, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK