Ceny ropy klesly kvůli údajům o zásobách a těžbě

08.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. dubna (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes snížily o více než dva dolary za barel. Dolů je tlačí zprávy o pokračujícím růstu zásob této strategicky důležité suroviny ve Spojených státech a o stoupající těžbě v Saúdské Arábii.

Cena severomořské ropy Brent vykazovala kolem 16:45 SELČ pokles o 2,06 dolaru na 57,04 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) zlevnila o 2,34 dolaru na 51,64 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Úřad pro energetické informace (EIA), který působí při americkém ministerstvu energetiky, dnes oznámil, že zásoby ropy v USA se minulý týden zvýšily o 10,9 milionu barelů. To představuje nejprudší týdenní nárůst od roku 2001.

Saúdskoarabský ministr ropného průmyslu a přírodních zdrojů Alí Ibráhím Nuajmí v úterý uvedl, že těžba ropy v Saúdské Arábii v březnu stoupla na rekordních 10,3 milionu barelů denně. Dodal, že produkce se pravděpodobně bude dál držet v blízkosti deseti milionů barelů denně.

Ministr rovněž uvedl, že Saúdská Arábie je připravena učinit opatření na podporu cen ropy, ale pouze v případě, že se k tomuto úsilí připojí rovněž těžaři stojící mimo Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC). Saúdská Arábie je největším exportérem ropy na světě a klíčovým členem kartelu OPEC.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 57,04 59,10 New York - Nymex WTI květen 51,64 53,98

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK