Americké akcie dopoledne rostly

08.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. dubna (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dopoledne posilovaly, v čele byly farmaceutické firmy. Růst však zbrzdily ztráty energetických podniků způsobené poklesem cen ropy. V poledne místního času (18:00 SELČ) index Dow Jones vzrostl o 0,3 procenta na 17.920 bodů. Širší index Standard & Poor\'s 500 stoupl o 0,3 procenta na 2083 bodů. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 0,8 procenta na 4949 bodů.

Ropné firmy nejprve podpořila zpráva, že společnost Royal Dutch Shell koupí za 70 miliard dolarů konkurenční BG Group. Po zprávě o stavu zásob v USA však prudce klesly ceny ropy a investoři začali akcie ropných firem prodávat.

Investoři čekají na dnešní zveřejnění zápisu z posledního zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed). Fed v březnu zhoršil výhled ekonomického růstu a vývoje inflace. Trhy hlavně zajímá, kdy plánuje Fed začít zvyšovat úrokové sazby. Prezident newyorské pobočky Fedu William Dudley dnes uvedl, že červnové zvýšení úroků zatím zůstává na stole.

V USA rovněž začíná sezona zveřejňování hospodářských výsledků, kterou dnes po uzavření trhu odstartuje hliníkárenská firma Alcoa. Analytici čekají, že zisky firem z indexu S&P 500 v prvním čtvrtletí klesly meziročně o 2,8 procenta, což bude nejhorší výkon od třetího čtvrtletí 2009, napsala agentura Reuters.

irl ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK