Opozice ve Sněmovně kritizuje Babiše kvůli podpoře biopaliv

08.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. dubna (ČTK) - Poslanci se začali zabývat kontroverzním vládním návrhem na další podporu biopaliv. Jednání Sněmovny doprovází kritika ze strany opozice na adresu ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše za údajný střet zájmů. Babiš vlastní skupinu Agrofert, která patří mezi největší tuzemské dodavatele biopaliv. V rozpravě Babiš nevystoupil, dříve obvinění odmítl. Vládní návrh hájí především ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), který ho za vládu předložil. Není jisté, zda se dnes Sněmovna k hlasování v prvním čtení dostane.

Jurečka argumentuje tím, že bez schválení zákona Česko patrně nenaplní unijní požadavky na podíl biopaliv v pohonných hmotách a budou mu za to hrozit sankce od EU.

Návrh mimo jiné zachovává podporu vysokoprocentních biopaliv a zavádí u nich minimální daň, která dosud nebyla. Nyní jsou daňová zvýhodnění poskytována na základě programu, jehož účinnost skončí letos 30. června.

Předseda ODS Petr Fiala na adresu Babiše řekl, že jde o zneužití politického postavení pro vlastní ekonomické zájmy. Vyzval poslance ANO, aby si uvědomili střet zájmů a zdrželi se hlasování o zákonu.

O konfliktu zájmů hovořil i exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Tvrdí, že Babišův Agrofert díky daňové podpoře biopaliv získá přinejmenším pět miliard korun.

Předseda poslaneckého klubu ANO a bývalý dlouholetý manažer Agrofertu Jaroslav Faltýnek řadu tvrzení označil za mýty. Například uvedl, že Agrofert není dominantním producentem řepky, z níž se část biosložek vyrábí. Řekl, že loni Agrofert sklidil řepku jen z pěti procent ploch, na nichž se pěstovala. Poukázal i na to, že některé okolní země plánují rozšířit osevní plochy s řepkou a dodal, že plodina patří k těm, které zlepšují stav půdy.

Pro výrobu biopaliv se používá především takzvaný metylester řepkového oleje (MEŘO), který se přidává do nafty a hlavně z cukrové řepy vyráběný bioetanol. Kritikům se z dlouhodobého hlediska rostoucí výměra energetických plodin nelíbí, vytlačují podle nich potravinářské rostliny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK